Häst

Lite tips inför bad av häst !

Baronesse efter utställning i Åstorp, så hon har faktiskt varit riktigt vit, men har en kissfläck på rumpan!!Jag tänkte köra en liten tipsgrej igen. Vet att jag gjorde en i början av bloggen, men vi kan väl köra den igen för de som inte läst den! 🙂

Jag orkar inte tänka efter hur många gånger eller antalet hästar som jag har badat och gjort fina inför utställning och tävling genom åren. Men det är en hel del. Det har gjort att jag fått en bred grund att stå på när det gäller produkter. Så jag tänkte dela med mig av lite tips och trix som jag har lärt mig under vägen hit.

Det svåraste är att bada en skimmel, för man vill ju att skimmeln ska vara riktigt, riktigt vit. Använd ALLTID ett skimmelschampo, även om det kanske hjälper lite så hjälper det bättre än många andra schampon till vita hästar! Häll i en skvätt Yes diskmedel så får man bort de fetare fläckarna också! Jag brukar använda Head&Shoulders i man och svans för att de ska bli blanka och fina att jobba med.
– Det händer att vi BLEKER bort det gula ur ponnyns svans med vanlig blonderingsvätska för människor. Men man får vara MYCKET försiktig så att inte vätskan kommer någon annanstans än längst ut i stråna på svansen. Därför kladdar vi in vätskan, sedan innesluter vi allting i en plastpåse som vi snör om svansen. Det får sitta i i typ en kvart innan man noggrant sköljer ur det.

Mörka hästar är mycket enklare. Där gäller det bara att få pälsen riktigt, riktigt ren så att hästen verkligen är blank.
Satsa på de lite dyrare schampona om du vill ha hästen riktigt, riktigt ren. Försök att undvika att tvätta hästens kropp med schampo till människor då det tar längre tid att skölja ur. Schampo som blir kvar i pälsen skapar ofta klåda hos hästarna. Däremot så går det superbra att ha vanligt mjällschampo i man och svans, jag brukar som skrivet använda Head&Shoulders.
Om hästen har gått ute, tex på sommaren, så har pälsen en tendens att bli väldigt fet. Droppa då i lite Yes diskmedel i badvattnet så är det problemet ur världen. Riktigt smart idé som jag lärde mig på Önnarp, där alla hästarna går ute på sommaren!

Spraya glansspray på den blöta hästen för bästa resultat!
(spraya INTE i manen om du ska knoppa den !!)

Såhär brukar vi göra på Önnarps
*Schamponera hästen med en svamp över hela kroppen, även i ansiktet.
*Skölj av hästen med hjälp av hink och svamp med rent vatten.
*Skrapa av vattnet.
*Schamponera hästen igen med svamp över hela kroppen.
*Skölj av hästen 2 gånger och skrapa av.
*Sedan flätar vi manen i STORA TJOCKA flätor för att göra manen lockig. Svansen flätas inbakad och ganska hårt så att den verkligen lockar sig.
*Sen klipper vi bort manen bakom öronen där nackstycket ska ligga. Vi klipper även bort skägget under ganascherna.
– Precis innan vi går in på utställningen/visningen så gnider vi Babyolja på hästens nos och kring ögonen för att få det svarta riktigt skinande 😉

Här kommer en liten modern HISS/DISS lista ! 😉

HISS
TIB – uteslutande, schampo och glansspray (även deras lädertvål), bara bäst! 🙂
SHOWSHEEN – funkar bra, deras glansspray är riktigt bra.
FIEBING HORSE SALON SCHAMPO – superbra!
ABSORBINE – också riktigt bra

DISS
EKOL – blir inte rent :/
WINDSOR – samma här, blir inte riktigt rent.
SHOWMASTER – denna gillar jag INTE alls, märks knappt att man tvättat hästen.

PÅTÄNKT SENARE!
Jag har ALLTID täcke på mina nytvättade hästar på natten, det skyddar inte allt, men det skyddar mycket! Torrschampo och/eller en tvättsvamp o schampo väl framme på tävlingsplats är ett hett tips!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

2 kommentarer

  • yvonne kulstad

    Bra tips, Johanna. Ett annat tips när det gäller skimlar: det är ingen bra idé att göra allt detta kvällen innan – såvida man inte har pyjamas på hästen under natten! :-))

    • rc70

      Vi badade 2 föl kvällen innan, efter mycket om och men 😉 På morgonen hade mamma lagt en STOOOOR bajshög över hela ryggen på den ena 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.