Häst

Lite kul fakta!

Sitter och pratar med min goda vän Helena Grühb i Facebook-chatten. Hon skickade över lite kul statistik.

På en mycket hedrande ANDRA PLATS finner vi ingen mindre än Juno Rory RC 56! Hur häftigt är det inte att ha en avkomma efter honom med tanke på det ringa antal avkommor som Juno har lyckats skrapa ihop? Han har till och med slagit sin ELIT premierade helbror Rolls Royce RC 49 som återfinns på plats 15!
Om man tittar lite längre ner i samma lista på plats 21 så finner man Junos farfar Finney Master RC 41 (även Grafits morfar). Tilläggas bör att denna statistik gjordes 2008, Finney Master dog 1995… På plats 9 ligger Lambay Inver RC 4, Grafits pappa. Lambay Inver dog 1996 och hade alltså varit död i 11 år innan den här statistiken publicerades och har fortfarande en så hög placering. Allt detta talar ju för att dessa hingstar har en HÖG prestationsnedärvning…

På en lista över alla ponnyhingstar och deras procentuella antal tävlande avkommor så finner man Juno Rory på en 49e plats, på bara 40 avkommor! Lambay Inver RC 4 finns på plats 13 och Finney Master RC 41 återfinns på plats 14! Även denna statistik är från 2008, alltså 12 respektive 11 år efter att Finney Master och Lambay Inver dött.

Baserat på den här listan så har de connemarahingstar som anses vara ”lätta i modellen” faktiskt klarat sig betydligt bättre rent procentuellt än vad de hingstar som anses ha ”utmärkt rastyp”. Baserat på antalet avkommor så måste de ”utmärkta rastyps” hingstarna ha FLER avkommor för att placera sig högt i statistiken än vad de hingstar av den ”lättare modellen” har. Detta hänger jag ju upp mig på för att min hingst anses vara av den ”lättar modellen” och har både Lambay Inver och Finney Master i sin stamtavla!

Högst upp på listan ligger Miclas Activ RNF 100 med 60 avkommor, varav 60% av dem är poängtagande. Det är en otrolig bedrift och talar ju verkligen för hans prestationsnedärvning.
Jag hade den stora möjligheten att få umgås med en avkomma till Activ som heter Hembys Romeo på hans hingstpremiering på Grevagården. Vilken UNDERBAR ponny. Hingst men snäll som ett lamm – precis vad ett barn behöver för att kunna ha en hingst.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.