Häst

Ledsen Jordbruksministern, det blir connemara ett tag till !

Jag var helt slut efter lördagens strapatser med New Forest 3åring och Bingo Bell. Men jag ska försöka att summera hingstpremieringen idag istället :).
Jag har faktiskt inte så stor koll på vilka 3 årshingstar som blev godkända utöver Gräns Legolas, för jag var upptagen med Bingo Bell i stort sett hela dagen.  Men jag vet nu efter rapport från andra att den enda godkända 3 åring blev just Gräns Legolas som godkändes in med 98889! STORT GRATTIS TILL GRÄNS !!

Jag såg inte en enda 3 åring hoppa, eller visas exteriört! Däremot såg jag Asasara Dickens Finnens ridprov, från övervåningen till ridhuset.


Jag kom till Grevagården på fredag kväll vid 17:30. Började med att jag kollade vilka boxar vi hade fått, såklart 3 st precis vid dörren. Jag minns mycket väl hur Bingo betedde sig förra året då han stod i boxen intill dörren då han var tvungen att hålla reda på allt och alla på samma gång… Så jag ringde Jörgen och sedan gick jag och försökte ändra våra boxar. Sagt och gjort vi fick boxar längre in. Jag ställde för säkerhetsskull, Bingo så långt in det gick med Primör vid sidan.
Strödde ut spånet och gick sedan och väntade på att mina 3 favorithingstar skulle komma till Grevagården.

Med Jörgen kom Önnarps Primör, Önnarps Orcan och Bingo Bell. Bingo Bell är ägd och uppfödd av Rune Griph, uppfödaren till den godkända hingsten Countach Campbell RC 75 (1991-2002).

Stamtavlor:
Önnarps Orcan RC, f 2005, e Backuddens Mountain Haze RC 83 – Aladdin RC 66 – Rolls Royce RC 49. Orcan är undan stoet Önnarps Babette RC 869.
Önnarps Primör, f 2006, e Coosheen Finbarr RC 99 – Backuddens Mountain Haze RC 83 – Öxenholm Marble Jr RC 61. Primör är undan stoet Önnarps Kelly RC 1238.
Bingo Bell RC, f 2006, e Coosheen Finbarr RC 99 – Brantshammar Bell Dara RC 28 – Rosenaharley Mac Milo CH 5. Bollen är undan stoet Cameroon Belle RC 762.

Eftersom jag gick med Bingo förra året så var det givet att han var under mina vingar även i år. Det som glädjer mig mest är att Rune (uppfödare och ägare) hade bett Jörgen om att jag skulle ha hand om Bingo. Kändes otroligt roligt att få den responsen att han var nöjd med min insats från förra året. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om Bollen, för även om han är lite yster så är han en otroligt trevlig och ärlig ponny.

Först och främst så började ju helgen med att jag, Jörgen, Sara Liew (ägare till Dirty Devil) och Rune satt uppe till 00:00 och skrattade, pratade och drack vin. Detta resulterade i att jag var om något ganska bakfull på lördagsmorgonen. Men jag tänkte ju att första hingsten skulle inte gå förrän klockan 11:00 så det var ju lugnt.
Tji fick jag, för 07:40 kommer Annelie Andersson och frågar efter Jörgen, som ligger och sover. Så jag tog den hingsten istället. Det var en, annorlunda, upplevelse. Hingsten var en 3 åring som verkligen hade tagit ton när han kommit till Grevagården. Så vi slogs inne i ridhuset. Jag fick be om ursäkt till hingstägaren utanför för det kändes som om jag bara slog deras hingst i huvudet för att försöka få någon form av kontakt. Fick berättat för mig senare att även ägaren hade fått göra något i samma stil…
Efter detta var jag om något ganska mörbultad efter att ha blivit inkörd i väggen och överkörd några gånger…

Kl 11:00 skulle våra hingstar gå på ring. Jag hade en MYCKET laddad Bollen som gick med hela paketet ute och la tungan över bettet inte bara en gång… Inte nog med detta så gick han och lutade sig konstant emot mig. Flyttade jag på mig så trillade han nästan omkull. De 10 minuter som vi gick inne i ridhuset kändes som en timme ungefär. Men det gick bra. Som jag skrivit tidigare så är han en väldigt ärlig och snäll hingst, innerst inne. Alla våra skötte sig utmärkt.

Kl 14:00 skulle första hingsten till veterinärbesiktningen. Det var Primör som gick iväg först. Sen var det Bingo Bells tur. Problemen började väl redan utanför då besiktningen redan var ganska försenad. Bingo var lugn och trygg gick snällt bredvid mig inga problem. Men… Så skulle vi gå in till veterinären. För er som minns förra året så knockade Bollen både mig och veterinären väl inne. I år kunde han INTE för sitt liv stå still. Han stod stilla så pass länge att ID-kontrollanten kunde mäta honom (142cm, 19cm skena) och kolla hans chip. Veterinären fick sedan, medan Bollen gick i cirklar, kolla ögonen. När hon skulle kolla tänderna så nöp jag Bollen så hårt jag kunde i kinden så han stod stilla så att hon kunde se dem. Sen gick det sämre. Veterinären böjer sig ner och ska känna på Bollens ben, då står han på bakbenen och är en hårsmån från att stämpla ner den stackars veterinären i backen. ”Ring hit Jörgen” sa jag bara. Ingen idé att jag slåss med honom, vi behöver Jörgens magic touch. Så Jörgen kommer in i stallet med Orcan så vi byter häst. Orcan får stå i en box bredvid Bollen och då går det att besiktiga honom. Sedan går jag och Bollen ut.

Väl i stallet möter vi Jörgen med Orcan. ”Det gick inte att besiktiga Orcan” säger Jörgen. Va i helv.. Vadå gick inte? Orcan var som en spänd stålfjäder och så fort någon försökte ta i honom så försvann han, runt, runt, runt. Så det var bara att gå ut och ta in honom efteråt för mätningen låg så långt efter och New Forest 3 åringarna var så försenade och de skulle visas på hårt underlag och det ena med det andra. Det var lite av kaos uppe på veterinärstationen. Så Jörgen tog ut Orcan och longerade honom i 30 minuter, runt, runt, runt sedan gick de upp och han stod som ett ljus. Någon som hängt med såhär långt?

När jag kom ner till stallet med Bingo så var jag rätt så irriterad över att han inte brukat den enda stackars hjärncellen som gömde sig inne i skallen. Men han var hur cool som helst, till skillnad från förra året då det inte ens gick att borsta honom i boxen…

17:45 skulle Bingo Bell löshoppa, men även detta var försenat ungefär en kvart. Men Bingo  var så lugn, så lugn vilket bådade mycket gott. Jag ledde in honom och släppte honom och han lösgalopperade för en 8a med mycket bra kritik. Sedan hoppade han PRECIS lika bra som året innan och var VÄLDIGT trött när vi gick tillbaka till stallet för 3 gången.
Jag hörde på kritiken att Önnarps Orcan hade hoppat riktigt bra och Jörgen var väldigt nöjd när jag mötte honom uppe i stallet.

19:30 var det då äntligen dags för kritiken. Redan innan när vi stod i lilla ridhuset och firade SCS godkännande av Jordbruksverket så var jag HELT slut. Jag var så fruktansvärt trött men det vände så att säga när vi fick kritiken. Colleen envisades med att ta kort på mig när jag såg ut som 3 svåra år…

Varje år har de gjort så att de ropat upp i nummerordning och hoppat över de godkända hingstarna. Men i år när jag trodde samma sak så hörde jag från domaren Christina Ivarsson att så var det inte. Så när Bollen hoppades över så vågade jag inte ens hoppas på att han hade blivit godkänd. Men så ropades katalognummer 82 upp, Bingo Bell. Så jag gick fram och försökte ställa honom något sådär stilla i alla fall. Så sa Håkan Erlandsson 98788, sen hörde jag ingenting mer. Tårarna rann och jag bara kastade mig om halsen på en något förvånad Bingo Bell. GODKÄND HINGST! ÄNTLIGEN ! Förra året åkte vi ut på målsnöret med 38p men i år gick allt i lås. Jag var så otroligt glad. Hade tårarna i halsen när jag vi sprang ärevarv – där Bingo skötte sig exemplariskt. Älskade vän.

Så, varför rubriken.
Sen jag var ungefär 5 år gammal har jag tjatat på Eskil Erlandsson om hästar eftersom han och min mamma alltid har jobbat ihop på Centerpartiet. Så han retar alltid mig att jag håller på med fel ras, speciellt då när han hörde att våra hingstar var tokiga på besiktningen. Han har även påpekat att jag borde registrera om Fia eftersom hon snarare ser ut som en New Forest än en Connemara. MEN TJI FICK DU ESKIL! Det blir nog connemara ett bra tag till! 😉

Jag har lovat Rune att ta Bingo på station så fort jag får eget stall. Jag vet, jag vet, jag avskyr skimlar men det är något speciellt med denna. Han har varit min favorit sen första dagen han klev in i stallet på Önnarp.

Resultat
Önnarps Orcan RC
87889 = 40p galopp 9 hoppning 9-9 (BÄSTA HOPPHINGST)
Önnarps Primör
88687 = 37p
Bingo Bell RC
98788 = 40p galopp 8 hoppning 9-8

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.