Häst

Funderingar…

Jag tycker att fler skulle våga sig på att använda fryst semin till sina ston. Jag blir så glad i själen när jag ser att Åsa fick ett jättefint hingstföl efter Emmerton – tillverkad med fryst semin. Jag blir lite ledsen när jag läser hur alla klankar ner på fryst semin ”Det är så dyrt” eller ”Det fungerar så dåligt”.

OM det nu fungerade så dåligt så skulle det ju inte finnas någon marknad för den frysta seminen? Irco Mena skulle inte bara vara död, han skulle inte ha några avkommor efter 1995 t ex. Eller Emmerton som verkar via fryst semin skulle inte finnas tillgänglig i Sverige, heller inte många andra hingstar som kanske inte finns mer eller som bor alldeles för långt bort för att kunna erbjuda transportsemin.

På kul ska jag räkna ut vad Philadelphia kostat i jämförelse med en frysbetäckning! Tyvärr fanns det inte så många prislistor att tillgå på de olika FAI stationerna, som är ganska begränsade.

Fia kostade :
2500 kr – språngavgift
305 kr – stoavgift
1650 kr – uppstallning (33 dygn)
800 kr – ultraljud 17 dygnet
250 kr – ultraljud 50 dygnet
1875 kr – levande fölavgift
=  7380 kr ink moms

Flyinge FAI:
1875 kr – stationsavgift extern hingst
6250 kr – seminavgift
650 kr – uppstallning (4 dygn)
= 8775 kr ink moms
Det skiljer ungefär +1400 kr.

Ågårds Hingststation FAI:
8375 kr – station- samt seminavgift
= 8375 kr ink moms, exkl uppstallningskostnad
Det skiljer +995 kr.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.