Häst

Positiv kritik går rätt in i själen :)

Igår kväll efter allt jobb och annat styrsel med trasig transport (kul när man hyr ett släp och man hämtar det trasigt, eller?). Men det var som tur var bara en trasig lampa men killen på uthyrningen var tvungen att kolla så att det inte fel på kontakten? Kände att han egentligen bara kunde ha bytt lampj*vlen från början… 🙂 Men i alla fall, upp, upp och iväg! Jag kom till Thorsta strax efter 17:00. Tänkte att jag väntar in de som äger lösdriften eftersom jag inte ens fick Valorous Philadelphia att gå ut ur hagen !! En liten stund senare kom Lova och så fick vi faktiskt in Fia relativt snabbt, kändes skönt. Hon gnäggade lite och blev lite ledsen men så fort jag hade börjat rulla så stod hon jättesnällt hela vägen!

Jag plockade upp Jonas i Ljungby innan vi började köra emot Getinge.
Varför ska jag då ha Fia i Getinge med tanke på att hon skulle till Lofty Stuteri i Vessigebro? Jo, för att nästa helg, den 13-15 Maj så ska jag vara nere på Flyinge och stå i monter och prata lite om UNGASVH och så Connemaran såklart. Har även med mig lite reklamlappar och ska försöka att sälja min vackra Fia till någon tävlingsintresserad familj. Ska bli jättekul! Så då tänkte jag att eftersom jag skulle till Getinge idag (lördag) för att hjälpa Jannica på ett 3årstest så kan Fia vara här i Getinge tills hon ska åka på bete! Piffigt va? Så slipper jag köra till Flyinge och tillbaka bara för att hämta Fia! Tur att man har så goda vänner lite utspritt i landet! 🙂

Dagen har spenderats i Tvååker på ponnyernas 3årstest där. Jag åkte dit som lite moraliskt stöd åt Jannica som skulle hjälpa vår connemara-registrator (sedan 36 år and counting) Madeleine Beckman med hennes 3 åring Carnaby Nice Sparrow (e Långarnö Cedrick).

Vi började morgonen med att ge våra ponnyer här i Getinge hö! Fia går med 3 st shettisar, eller ja, Jannica är så petig för en utav dem är inte REN shetlandsponny utan han är 50% nån prickig ponnysort! 🙂 Så för hennes skull 2,5 shetlandsponny och 0,5 prickig ponny. Sedan åkte Jonas tillbaka till Växjö och jag och Jannica åkte iväg till ”Carnaby Street” ute vid Skrea Strand, även känt som Madeleine Beckmans stall. Väl där badade vi ”Maja-Mia” innan avfärd mot Tvååker och 3årstest. Det gick smärtfritt att både tvätta och frisera ponnyn. Vi hann även avnjuta en mycket trevlig lunch hemma hos Madde.

Sedan packade vi in Maja-Mia i transporten och åkte till Tvååker. Där hann vi även titta på en annan utav Maddes uppfödning som hoppade till sig hela 8-9. Jag kan INTE rekommendera att åka på 3årstest och stå i ett varmt, ovattnat ridhus när det är +22 grader ute om man inte vill svettas som en gris.
När Maja-Mia skulle gå in i ridhuset så var det en mycket elak solkatt precis innanför dörren som gjorde att hästen gick liite mer baklänges än framlänges! Men hon gjorde ett bra jobb och fick 99878 exteriört, 6 på galopp och hoppade för 7-7! Grattis till Madde.

Det var Thord Börjesson som dömde hoppningen, där jag stod vid hindret. Han berömde vår prestation i framförandet vid själva hoppningen genom att säga att ponnyn var välvisad. Det är sådan kritik som man ska ta till vara på. Även om inte hästen har fått kanske de poängen som man önskat eller hoppats på så ska man alltid ta till sig när någon annan tycker att man är duktig, för det går ju ut på som visare att man ska synas så lite som möjligt – eftersom det är hästen som är under bedömning, inte du.

Tänk alltid på att hästen/ponnyn är alltid världens bästa och finaste för just dig. Poängen som en ponny/häst får en dag i sitt liv säger inte så mycket om ponnyn i sig. Så haka inte upp er på poängrader, se till er själva. Är DU nöjd med dagen? Tycker DU att ponnyn/hästen gjorde sitt bästa? Tycker DU att hästen/ponnyn var tillräckligt förberedd? Är det något vi måste ändra till nästa gång? Man ska aldrig åka ifrån en utställning/tävling utan att reflektera över vad man gjort bra och vad man kunde gjort bättre. Att gräma sig över att man gjort fel får en bara på dåligt humör. Det är trots allt djur vi håller på med och de vill inte alltid göra så som vi kanske hade önskat!

Övning, övning, övning! Även om det känns som om man har övat på att ställa upp sin häst 10 miljoner gånger så är det bara att öva 10 miljoner gånger till – ju bättre förberedd häst desto bättre resultat! Och domarna brukar märka väldigt klart hurvida ponnyn är välförberedd för sin uppgift! Öva gärna en gång för mycket än en gång för lite !!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.