Häst

Utbildningen av Monarch fortskrider…

Idag åkte min klasskompis Alexandra med till stallet för att hjälpa mig att longera Monarch för första gången! Han har alltså aldrig blivit longerad eller ledd på långt avstånd från mig, utan han är ledd som vilken häst som helst, på vänstersidan intill hästen. Jag upprepar att Monarch alltid har betett sig som om han gjort saker och ting innan, så även idag.

När vi kom till stallet så hade de bytt hagar på hästarna, så Monarch och hans polare gick i den hagen som Fia gick i förut. Tittade i den gamla hagen och tyckte att Monarch hade blivit lite väl stor och dessutom fått en vit bakfot – alltså inte Monarch överhuvudtaget 🙂
Han har fått lite vårkänslor men fagre unghingst som vankade fram och tillbaka vid staketet för att titta på halvblodet Twiggy som själv gick av och ann på andra sidan vägen, HÖGdräktig. Jag tänkte en stilla tanke att jaha, det kanske blir lite mer bestyr att longera honom idag. Men vi gick fram och han kom som vanligt och ville bli kelad med och jag satte på honom det nya tränset. Precis när jag skulle knäppa nosremmen så bet hans kompis honom i ryggen så att han kastade sig undan. Men han lät sig snart fångas igen och följde faktiskt med ut ur hagen utan vidare påtryckning.

Jag prövade att lägga en vojlock på ryggen på honom, kunde lika gärna lagt den på en sten för någon vidare reaktion uteblev. Han stod mest och tittade på Twiggy. Alexandra tog spöet och jag tog hästen och så gick vi till ridvolten. Väl där gick vi runt en stund innan jag bytte grimskaftet mot en longerlina.
Jag såg på en gång när Jörgen började longera Önnarps Poseidon. Det var hans första gång med men det var liksom inga problem. Jag använde mig av samma metod. Bad Monarch gå från mig genom att veva linan lite i ansiktet när han försökte att gå till mig. Sedan la jag bara på lite spö och vips så var Monarch longerad ett helt varv!

Vänster varv brukar alltid vara enklast eftersom hästen är van att bli ledd i det varvet. Det fanns nästan inga problem alls med longeringen till vänster, han stannade lite ibland och tyckte att han skulle gå till grinden men annars gjorde han ett riktigt bra jobb 🙂 Jag är så stolt över honom min lilla töntponny!

Jag longerade lite åt båda hållen, sen prövade vi att longera över en bom mellan 2 sockerbitar, inga problem, han klev över som en kossa ungefär. Vi gjorde ett litet kryss av det och hoppade över det 2 gånger. Sen var min 2 åring mycket trött i sitt lilla huvud, så vi slutade när vi låg på topp! 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.