Häst

Det här med avel…

Diskussionen började starkt när en person la ut att hon sökte, åt en väninna, en hingst oavsett ras, men storlek minst 130.

Du kan inte säga till en person hur han eller hon ska avla, självklart så borde alla som avlar sträva mot att resultatet ska bli en frisk häst, men många av våra raser härstammar ur kanske lite lustiga kombinationer, som nog inte hade skett ”i det vilda”. Det är kanske inte helt genomtänkt att korsa en tinker med en shetlandsponny, men å andra sidan hade inte ridskolor i Sverige haft något material alls om alla som avlade bara avlade på den perfekta avkomman istället för en kombination som de kanske tror på.

I den perfekta världen så betäcker folk bara med avelsvärderade hingstar som är veterinärt godkända. Sen kan en hingst vara 100% själv och efter några år visa att han inte alls var ett material att avla vidare på. När jag tävlade trav så brukade vi säga att en hingst kunde vara en ”träningsprodukt” och att han kanske inte nedärver sig alls lika bra som han är själv, se t ex Zoogin.

Skulle alla människor bara avla på hingstar som deras vänner tyckte att de skulle avla på så skulle vi få en väldigt snarstucken avel i Sverige, oavsett ras. Det är alltid så att äger man en hingst så brukar man göra mest reklam för just sin egen hingst, inget konstigt med det. Det hade varit bättre om folk vågade prata om andras hingstar. Min hingst passade inte många ston och det har jag framfört, men om det ringer en person till mig som vill använda min hingst så är jag ju inte sen att spä på hans fördelar före hans nackdelar eftersom jag ska sälja min produkt.

Det finns inget som garanterar att avkomman blir bättre bara för att du använder dig av en godkänd hingst. Hur många ponnyer där ute på tävlingsbanan har EGENTLIGEN ”härstamning okänd”, så hur stor roll spelar egentligen härstamningen prestationsmässigt och hästen från början får rätt utbildning. En häst som utan ryttare inte ser mycket ut för världen kanske hoppar höghus jämfört med den bildsköne.

Jag har en tjejkompis som har en ponny som ser mycket lustig ut. Hon har en kort tjock hals, stort huvud, kort rygg o länd och långt kors. Hon har inte speciellt långa ben heller. Men satan i gatan va hon kan hoppa. Jag talar om Smoothie E, okänd härstamning imp Holland som ägs av Veronica Simberg. Smoothie är den häftigaste ponnyn jag har suttit på, men hon är kanske inte den mest exteriört excellenta.

Jag är av den åsikten att du ska använda en godkänd hingst, för han är godkänd just för att han tros föra aveln framåt. JAG skulle inte använda en hingst som inte fått 40 poäng exteriört.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.