Hingst

Lambay Inver RC 4, 1963 – 1996

Lambay Inver RC 4 (IRE 162)
1963 – 1996
e Camlin Cicada IRE 119 (Carna Dun IRE 89 – Little Heaven xx – Dun Heat IRE 31)
u Clonkeehan Inverbeg IRE 2290
ue Inver Rebel IRE  93 (Lavelly Rebel IRE 24 – okänd)

Första A premierade Connemarahingsten i Sverige

Lambay Inver föddes 1963 hos Miss Francis Lee-Norman, Irland. Han är född på Lambay Island som ligger utanför Dublin. Han var efter hingsten Camlin Cicada (Carna Dun) och undan Clonkeehan Inverbeg (Inver Rebel). Han var brunskimmel med vita hår i pannan och mätte 146 cm.
1966 importerades han, 3 år gammal, till Värnbergs Stuteri utanför Norrtälje, av grevinnan Andrea Oxenstierna.
Egentligen så var det inte meningen att Lambay Inver skulle komma till Sverige, utan han var bortlovad till spekulanter i Danmark. Den hingst som skulle kommit till Sverige var Lambay Rebel CH 1 (Mac Dara IRE 91 – Inver Rebel IRE 93 – Silver Pearl IRE 18). Men någonting gick galet och Lambay Rebel exporterades till Danmark och Lambay Inver kom till Sverige. Till saken hör att Rebel och Inver var väldigt lika men Rebel var 3 år äldre.

Lambay Inver tävlades framgångsrikt utav Chris Brolin (då Ahlin) i hoppning och dressyr. På den här tiden så tävlade ponnyer och stora hästar i samma klasser så hindren kunde ibland vara väldigt stora för ponnyerna. Under en tävling 1977 kom Lambay Inver fel in i en kombination och fick en bom mellan frambenen och gick omkull. Efter detta slutade Lambay Inver att tävlas och blev avelshingst på heltid.

På Värnbergs Stuteri fick Lambay Inver tillsammans med Värnbergs stamsto Jelaous Lady RC 9 (Clonkeehan Auratum IRE 104 – Dun Lorenzo IRE 55 – Lavaelly Star IRE 25), 2 godkända söner, Värnbergs Mercurius RC 8 och Värnbergs Neptunus RC 10. Av dessa två hingstar är Värnbergs Neptunus den mest framstående. Han tog bland annat hem LAG-Guldet vid EM i ponnydressyr på Irland 1981 med Susanne Gielen i sadeln. Värnbergs Neptunus är även far till den godkända hingsten Uranus RC 60 (född 1983 hos Solveig och Walter Rutgersson) som har framstående meriter i fälttävlan.

Lambay Inver fick 6 godkända söner med 5 olika ston, de två ovan nämnda samt Tiger Boy RC 11 (född 1968 hos Christina Sjölander) undan stoet Tiger Blaze RC 22 (Tiger Gill IRE 68 – Calla Rebel IRE 38 – Silver Pearl IRE 18), Råcksta Janco RC 13 (född 1969 hos H Nachmansson) undan stoet Winter Snowdrift RC 27 (Doon Paddy IRE 95 – Inver Rebel IRE 93 – Dun Lorenzo IRE 55), Brolötens Onyx RC 29 (född 1973 hos Eva Ahlin) undan stoet Roundstone Blondie RC 140 (Paddy’s Heaven IRE 137 – Atlantic Storm IRE 139 – Inver Rebel IRE 93) och Brolötens Grafit RC 70 (född 1988 hos Chris Brolin) undan stoet Brolötens Chanel RC 542 (Finney Master RC 41 – Clonjoy IRE 117 – Mac Dara IRE 91).
Tiger Boy RC 11 är far till hingsten Sunshine Boy RC 52 (född 1981 hos Helen Persson) samt till stoet Tiger Elf RC 707 (född 1988 hos Heléne Öberg) som varit en mycket framgångsrik hopponny.

1971 såldes Lambay Inver från Värnbergs Stuteri till det då nystartade Brolötens Stuteri, Sparreholm. Tillsammans med Brolötens ston lämnade Lambay Inver ett flertal framstående tävlingsindivider. Nämnas bör Brolötens Amiant undan stoet Dame Grainne RC 121 (Moycullen Dan IRE 226 – Clonkeehan Auratum IRE 104 – Calla Rebel IRE 38) som ingick i hopplandslaget under sin tid, Brolötens Nickelit undan stoet Surprise RC 123 (Bridge Boy CH 21 – Carna Bobby IRE 79 – Creganna Winter IRE 63) mycket framgångsrik dressyrponny, Brolötens Stardust RC 726 undan stoet Surprise RC 123 med placeringar på SM i dressyr, och Brolötens Grafit RC 70 undan stoet Brolötens Chanel RC 549 (Finney Master RC 41 – Clonjoy IRE 117 – Mac Dara IRE 91) med 3 individuella SM segrar i dressyr.
Lambay Inver var ingen typförärvare utan snarare en prestationsförärvare då nästan 30% av hans avkommor har tävlat i MSV/Svår klass och gjorde detta så långt som 10 år efter hans död, 1996.

1990 importerade Chris Brolin ett flertal nya ponnyer till Brolöten från Irland. Med dem kom en influensa som drabbade Lambay Inver så efter 1992 fick han inga fler föl. Sista fölet, Brolötens Alamanit RC 824 undan stoet Ametist RC 184 (Finney Master RC 41 – Moycullen Dan IRE 226 – Clonkeehan Auratum IRE 104) föddes 1992.

Lambay Inver blev en av landets äldsta Connemarahingstar med den högaktningsfulla åldern av 33 år. På grund av tandlossning så blev Lambay Inver mycket mager på ålderns höst. Hösten 1996 fick Chris Brolin, som delat nästan 30 år med honom, ta det tunga beslutet att låta Lambay Inver somna in.

Lambay Inver RC 4 kan vara sin tids främste prestationsförärvare.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.