Häst

Operation bada Monarch!

Okej, om vi bortser från att Monarch ser precis ut som sin mamma så har han även ärvt vissa, inte så trevliga, egenskaper. T ex så slår han alltid huvudet i sin vattenhink vilket resulterar i ett halmbad i hans box. Alltså en mindre rolig egenskap. En annan mindre rolig egenskap är det faktum att han inte heller uppskattar att bada särskilt mycket. Nu betvivlar jag att han kommer över detta efter att ha fått 2 föl eftersom han är hingst. Så jag började lite snällt med en svamp med schampoo på. Enligt Monarch så är det just gula svampar med lödder på som ÄTER 2 åriga connemarahingstar. Nu betedde sig kanske inte Monarch riktigt lika berserk som hans moder brukar göra men han stod i alla fall inte stilla för fem öre. Så, han fick helt enkelt en liten cocktail domesedan. Han fick mycket mindre än förra gången men blev nog precis lika knockad.

Varför jag använder domesedan är för att jag inte vill bråka med honom så som jag har bråkat med hans mamma tills antingen hon eller jag blödde. Jag kände att det var ganska onödigt. Så han fick en lite cocktail och medan den började verka så började jag att svampa honom och det var just detta han inte uppskattade alls. I vilket fall. Monarch var så fruktansvärt smutsig och geggig och jag vet inte vad i både päls och man så jag kunde helt enkelt inte bara låta det vara så. Han har inte blivit duschad (om jag skriver badad så tror min pappa att jag har ett stort badkar till hästar i stallet) sen han var 3 månader gammal och vi var på connemara riks i Norrköping. Detta var alltså 2009. Sedan dess har han stått utomhus i alla väder. Nu är han visserligen inte skimmel så det syns inte lika tydligt att han är genomskitig men det kändes. Manen var bara en enda stor klump…

När jag hade tvättat honom grundligt 2 gånger med schampo och försäkrat mig om att allting var ursköljt så gick jag ut och ställde Monarch i solen. Och där stod han. Han var jättetrött! Jättejättetrött. Så han stod helt enkelt så och sov i typ 40 minuter innan han försiktigt började tugga i sig några grässtrån. Han skulle däremot inte gå därifrån. För hur mycket jag än drog i honom så skulle han stå precis där. Hehe.

I manen hittade jag något ganska äckligt. Jag pillade med manen (som för övrig kuriosa är mega tjock) och hittade varklumpar. Varklumpar, tänkte jag, jaha varför har han det i manen och vart kommer det ifrån? Så jag petade vidare och hittade 3 st knappnålsstora variga/blodiga HÅL i Monarchs mankam på det ställe där manen är avskavd. Uäck? Undra vad det är för något men jag förstår att det har kliat. Det var inga dåliga varklumpar heller som jag skrapade loss. Manen lossnade dessutom i små klumpar kring hålen. Resten av mankammen såg i alla fall inte ut så.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.