Häst

2 olika individer

Som jag har poängterat förut så skiljer sig Monarch och Bingo väldigt till temperamentet. Eller kanske inte just själva temperamentet, för båda är otroligt snälla. Däremot är de väldigt olika när det kommer till att reagera på saker och ting. Monarch bryr sig föga, om jag så står och kastar borstar på honom. Med Bingo hoppar högt de första 3-5 gångerna innan han sansar sig och slutar att flyga omkring.

Idag gav jag mig i kast med att longera båda hingstarna. De har inte gjort så mycket på några dagar nu, mer än komma in och bli badade och ryktade. Först tänkte jag bara longera Bingo men kom att tänka på hur Monarch hade sprungit runt som en galning i sin hage igår så det blev båda.

Det blåste väldigt idag vilket märktes mycket tydligt på Bingo och mindre tydligt på Monarch. Så fort det lät någonstans så stod Bingo på bakbenen – en mindre bra egenskap han har. Han står visserligen rätt upp men han är lugn? Han reser sig, och reser sig, och reser sig sedan står han som en spänd fiolstråke tills jag pratat med honom en stund och vi börjar om. Han är en mästare på att kasta sig från sida till sida utan att träffa mig. Idag när jag ledde ut honom så kom han plötsligt flygande förbi mig och bockade en aning. Varför? Jo för att Alfons hade smugit sig ut bakom honom, 3 meter bort…
Idag galopperade jag Bingo på longervolten för första gången. Jag har tagit allting väldigt lugnt med Bingo eftersom han lätt stressar upp sig och då fungerar ingenting alls… Han var väldigt duktig och välbalanserad och galopperade i båda varven tills han började bli lite trött. Syns väldigt tydligt på hans ögon när det har hänt mycket nya saker som han ska bearbeta.

Monarchs tur. Monarch stod som en stenstod vid grinden och signalerade att han minsann också ville leka. Så jag tog in honom och han stod så snällt och vilade på ett bakben uppställd i gången, det var ju trots allt hans 5e gång som han stod uppbunden. Lättlärd. Jag drog grimskaftet överallt på honom, det var lite läskigt vid bakbenen men han flyttade sig bara åt sidan försiktigt, till skillnad från Bingo som flög 1 meter upp i luften.
Idag såg det ut på Monarch som om han var i någon form av växtfas för rörelserna var mycket stelare än vanligt. Han galopperade snällt i vänstervarvet med diverse bockningar och hopp men dock med galopp hela tiden. Hans 4e gång han blir longerad.

Båda hingstarna har träns på sig med grimman utanpå så longerlinan sitter i ringen på grimman. Bingo börjar lära sig men Monarch slår mest som en galning med sitt huvud om jag sätter longerlinan i bettringarna. Så det får vi avvakta med ett tag till.

Den 7 oktober kommer äntligen min sadel och Bingo är inte längre lika tunn över ryggen så det kan nog vara läge att lägga sadel på honom någon gång den helgen! Jag prövade att hänga lite på honom idag i gången. Han klipper med öronen och är till en början lite spänd men efter ett par minuter så är han lika cool som vanligt.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.