Häst

Bongo

Idag var jag i stallet relativt sent för att vara jag. Jag var inte i stallet förrän framåt 16:30 tiden, då jag normalt sett brukar vara färdig redan. Men idag var det mycket i skolan så då fick stallet vänta till sist.

När jag kom till stallet så möttes jag inte av varken Monarch eller Bingo i deras hagar, lustigt. De brukar alltid komma till sina grindar och titta vem som kom. Men inte i dag. Det visade ju sig snart varför. Jag fick syn på Bingo som stod en bit ner i sin hage och sen ser jag Monarch, som står längst, längst ner i sin hage med spetsade öron och tittar efter något. Säkert ett rådjur tänkte jag och gick in i stallet. Monarch gnäggade rätt mycket så jag började undra vad som försiggick, så jag gick ut. Stona går i hagen nedanför hingstarna idag. Aha. Mockade och fixade färdigt i stallet innan jag tog in Bongo.

Hade egentligen tänkt att gå några varv på sandbanan idag, men eftersom stona gick i den hagen som sandbanan innesluter så sket jag i det. Energin räckte inte riktigt till att slåss med yster 5 åring iförd 2kgs jodphurs och sandbana. Så det blev ytterligare en dag med longering.
Idag fick Bingo ha tyglar på sitt träns som jag snurrade om halsen på honom. Det ska läras i tid. Sedan fick han ha halsförlängaren. Jag började med att skritta fram honom ordentligt innan han fick gå själv ute på longerspåret i skritt då såklart – med gummisnodden helt lös. När han hade travat fram i båda varven så spände jag gummisnodden något. Märkte på en gång att han mest gick och tryckte emot den så jag bytte position på den. Jag satte den i sidorna istället för mellan frambenen och TADA plötsligt föll poletten ner hos Bongo vart han skulle ha sitt huvud för att snodden inte skulle tvinga ner honom. Smart ponny. När han hade travat och skrittat och galopperat i ungefär en halvtimme så tyckte jag att det räckte och tog av honom gummisnodden. Direkt sökte han sig nedåt utan gummisnodden och frustade nöjt. Jag tänkte att som slutkläm idag så skulle jag styra honom lite med tyglarna från marken.

Först fattade Bingo ingenting, och när Bingo inte fattar någonting – så står han på bakbenen. Så även idag. Inte någe vidare dramatiskt men dock. Han förstod inte alls vad jag menade när jag bara höll i tyglarna. Han försökte allt, backa, gå i sidled från mig och att försöka kasta sig iväg. Jag höll bara lätt kvar tills han vande sig. Sedan var det det här med att gå framåt. Ja just det. Gå framåt när jag stod precis intill honom. Först stod han bara still och ryckte till varenda gång jag uppmuntrade frammarsch. När jag till slut gett upp hoppet på att han skulle gå fram på rösten så tog jag spöet till hjälp och vips, vi gick framåt. Med bara ett stöd på yttertygeln ledde jag Bingo runt på volten. Lite motigt stundtals men mestadels skötte han sig utmärkt, som alltid. Älskade ponny.

När ögonen började bli alldeles för trött så slutade jag, efter att gått kanske 3 varv åt båda hållen, i skritt.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.