Häst

Och så hamnade jag på Blup igen…

Idag minns jag inte ens HUR jag hamnade på Blup, vilket jag har en tendens att göra ganska ofta. Speciellt om vi ska iväg någonstans; ”Jag ska bara..” så sitter jag där och klickar runt på hästar från mitt, eller andras för den delen, förflutna.

Av någon anledning (jag inte minns) så hamnade jag på Chagall och sedan vidare till Gaugin du Lully och då kom jag och tänka på att Chris på Brolöten fött upp en avkomma till honom som jag faktiskt träffat (!). Han hette Caracci och var en brun valack med bläs och vita ben om jag inte minns fel. Han finns tyvärr inte längre. Men från det ena till det andra. Jag insåg en sak idag när jag satt i min egna lilla ”blup-bubbla” det är nog Chris ”fel” att jag är så intresserad av avel och hingstar som jag är.

Jag minns hur hon pratade sig varm om hingstarna hon använt på Brolöten genom åren, kanske främst ”Inver” och ”Finney”  då men även halvblodshingstar som användes. De halvbloden som fanns på Brolöten när jag var där var bland annat släkt med Chris sto Corall (8) e Callaghan – Caracas; Caracci (e Gaugin du Lully) och Calgary (e Chapman). På gården fanns även ett avelsto vid namn Grandessa (Grandsudan F – Diplomat) med avkommorna Grand Canyon (e Napoleon), Grand Island (e Napoleon), Grande Campina (e Bernstein), Grand Valley (e D-day), Grand Champion (e Maistic) och såklart det nuvarande avelsstoet Grand Brie (e Briar) som på den tiden bara var en liten skit som hade det 32 åriga stoet Ametist RC 184 som sin hagkamrat/lektant. 😉
– Om ni någonstans här undrar HUR jag såhär 11 år (!!) senare kan komma ihåg allt kan stoppa undan den undran någonstans, för jag vet inte… 🙂

Här kommer ÄNNU MER ”kul kuriosa” som jag har stoppat in i mitt ”Brolöten Arkiv” i min hjärna. Chris hade en avkomma till efter just Grandessa –  Napoleon, Grandelux. Chris födde upp och utbildade Grandelux till Grand Prix (om jag inte minns fel vilket jag sällan gör 😉 ) sedan sålde hon honom till USA där han omkom i en transportolycka bara 10 år gammal. Kul och kul var det kanske inte…

Jag minns när Grandessa var dräktig med Champ sommaren 2000 och hon hade beräknad fölning den veckan jag var där på läger, men hon fölade såklart när vi hade åkt hem. Det blev ännu en fux med bläs och strumpor… Canyon, Island, Calgary och Brie kom i samma kulör! Behöver jag säga att Emelie idag har nästan BARA fuxar? 😉
Jag träffade honom igen när han var 3 år gammal när jag hade praktik på Brolöten. Jag minns att Chris var riktigt nöjd med valet av hingsten Maistic, som exporterades utomlands efter bara 4 år i avel i Sverige. Maistic godkändes med  99899 = 44p !
Grand Champion tillhörde den näst sista årgången som föddes i Sverige. De yngsta avkommorna till Maistic är idag 10 år gamla.

Jaha för att få tag i den röda tråden igen. Varför jag då blivit så avelsintresserad är nog mest för att jag tycker att det är så spännande att se vilka kombinationer som fungerar och vad man får för avkomma. T ex Grandelux som kommer från Brolöten fick på sin kvalitetstävlan 1992 (saxat från Blup.se)

Skritt riden 9
Trav riden 8
Galopp riden 9
Temperament gångarter 8

Här är en helbror till Grandelux, Grand Canyon;

Skritt riden 8
Trav riden 8
Galopp riden 7
Temperament gångarter 8

Här är ytterligare en helbror till Grandelux, Grand Island;

Skritt riden 7
Trav riden 6
Galopp riden 7
Temperament gångarter 6

Detta är vad som gör avel spännande. Dessa 3 hingstar (de senare två kastrerade) har samma mamma och samma pappa. De har visserligen LIKNANDE resultat men den första är ändock lite bättre än den tredje. Du vet inte exakt vad som ploppar ut och hur denna individ kommer att utvecklas, men du kan ha ett hum. ÄVEN fast de har EXAKT samma genetiska förutsättningar så blir de ganska olika. En avkomma kan se hur bra ut som helst på pappret men någonstans under alla celldelningar och fosterutvecklingar så fick inte den här fölungen samma exteriöra möjlighet att få en 10a på passage som pappa eller så får den det. Ett vågspel!

Nu fungerar ju även naturen så att ibland så föds det djur, syftar nu mest på hästar, som är lite utöver det vanliga. Det kan finnas 10 helsyskon men just den här individen blev något utöver det vanliga, t ex Totilas som råkar ha just 10 helsyskon (9 och 1 på väg). Det återstår och se om alla de 10 fölen får samma fantastiska succé som Totilas själv. Det finns självklart linjer sto x hingst som blir fantastiska. Titta t ex på A’pershing som har 4 (!!) godkända söner med 3 OLIKA hingstar…

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.