Häst

Förlåtande.

Det bästa med hästar är nog att de är så förlåtande. Ibland kan jag känna att jag inte är helt rättvis emot Monarch, för oftast så vill han BARA väl. Ibland, i hans välmening, så blir det dock lite fel. Det är inte okej att bita på mig t ex. Det har aldrig och kommer aldrig att vara okej. Detta fick Monarch lära sig redan som liten, liten fölunge att biter man handen som föder en så får man en smäll av densamma. Han har alltid varit väldigt duktig med det här, det har väl kommit i snitt ett bett i jackan var 6e månad, alltså 4 gånger skulle vi kunna säga. Det är heller inte okej att stå PÅ mig när man har 4 egna fullt funktionsdugliga ben att stå på. Ibland är detta lite komplicerat för Monarch att förstå då han ibland vill låna mina små, taniga människoben till sitt förfogande.
Fördelen med Monarch är att det går alldeles utmärkt att säga till honom på skarpen en gång, sedan sköter han sig. Näääär det kommer till allting utom att klia sig på Jonas. Jonas säger inte riktigt till, på skarpen, och detta är Monarch FULLT medveten om. Därför, i smyg när matte inte ser, så använder han Jonas som träd. Detta skulle han aldrig försöka sig på på mig, men Jonas är så klivänlig att han ibland får agera, mot sin egen vilja, träd.

Idag när jag longerade Monarch så fick han för sig att det var helt okej att bara byta varv, när det så passade honom. Just nu är högervarv hans favoritvarv. Där kan han springa runt, runt, runt i nästan hur länge som helst. Byter jag varv till vänster varv så springer han kanske 4-6 varv sen VIPS så han ha bytt varv på bakbenen – jättenöjd. Så då får jag börja om, med att stanna, byta varv, mana på och sedan låta honom gå ut ifrån mig i mitten. 4-5 varv senare så VIPS så byter vi varv igen. Så när han hade gjort detta 4 gånger idag så tänkte jag att, okej då får vi pröva lite hårdare den här gången. Så jag gick efter honom en bit i vänstervarvet för att hindra honom från att byta varv. Jätteirriterande sa han flera gånger genom att frusta, ruska på huvudet och ta några steg i trav. Men efter en stund så var han faktiskt duktig så jag skulle byta hand på pisken, och råkar ”piska” honom över bakbenen. Det var inte så mycket piska utan snarare så hamnade ”snöret” längst ut på pisken över hans bakben på vägen tillbaka. Jag bestraffade alltså honom för något han inte ens hade gjort fel. Detta resulterade i att Monarch DIREKT började trava häftigt som om jag hade bett honom öka farten.. Men, nu råkar jag ha en väldigt klok häst som sansade sig illa kvickt och återgick till sitt vanliga charmiga duktiga jag medan jag fick stå i skamvrån.

När jag senare skulle byta tillbaka till vänstervarv från att ha travat några varv i höger så skötte sig Monarch utmärkt. Försökte inte byta varv en enda gång. Jag tror han förlät mig för att jag råkade piska honom helt i onödan för när vi var klara så ville han bara kramas – alltså stå med sitt huvud i min famn.

Hos matte är jag trygg.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.