Häst

Hoppträning

Jag och Monia hoppade i onsdags och det gick bra. Vi fortsatte med lydingsövningar och hoppade inte så mycket banor och hinder utan bommar, en trekombination och något enstaka hinder för att kunna bestämma avståndet i en kombination och få hästarna lydiga och mjuka. Monia var ganska stel så fick verkligen arbeta med henne för att försöka få henne mjukare som gick bättre emot slutet.

Vi började med en övning som såg ut så här:

Vi red på en volt utan stigbyglar och skulle få hästarna mjuka och i rätt tempo. Det var tre bommar på en volt med en upphöjd i mitten. Vi började i trav och när det satt med vägen och lydnaden red vi den i galopp också. Höger varv gick riktigt bra och det var svårare än vad man trodde!

Övning 2 var som ett ”S”, hästarna behövde vara riktigt mjuka och lösa i kroppen för att det skulle gå bra. Vi körde riktigt mycket sånna här övingar man inte tycker är ”jättekul” men jättenyttiga för hästen och ryttaren.
Övningen bestod av bommarna som var i övning 1 och sedan en upphöjd bom och sedan tre galoppbommar på rakt spår, och sedan gjorde vi tvärtom i vänster varv.

Tillslut satte vi ihop allt till en liten bana. Mitt i trekombinationen var det en oxer där en grön heltäckningsplast låg på koner för att den skulle komma upp lite från marken och sedan där på låg en halmbal.
Det som är så skönt med Monia är att hon inte kollar på hindrerna, utan hon hoppar allt. Det spelar ingen roll om det är vattenmattor, ”fejkhästar” i hindrerna, murar, plastskynken, halmbalar, tunnor osv vid hindrerna. Ända gången hon stannar är när jag gör fel och är för otydlig, man har lätt att glömma bort att hon inte är så utbildad och riden så länge! Men hoppa det kan hon!

Sähär såg övningen ut iallafall:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.