Häst

Något jag inte önskar min värsta fiende..

Strålröta. Låt ordet smälta in. S-t-r-å-l-r-ö-t-a. Jag vet hur röta luktar på människor, ni där ute som inte har varit med om detta ska vara glada. R-ö-t-a. Här är wikipedias definition av vad röta är;

Röta är ett ord med ursprung i fornsvenskan, som syftar på många olika upplösningsprocesser och tillstånd, som förmultning, förruttnelse.

Förruttnelse. Låter som något riktigt mysigt…
Varför får hästar då röta? Här kommer en definition från Apoteket;

 Orsaker till strålröta kan vara att hästarna är mycket stillastående eller står på blöta och/eller smutsiga bäddar.

Bingo har strålröta på 3 av 4a hovar. I fram har han den värsta strålrötan i ballarna medan på höger bak är det strålfårorna som är värst drabbade. Varför det hunnit gå så långt på höger bak beror på att han hade en dubbelsula i den hoven som dolde strålfårorna. Det luktade inte hallonbåtar när Janne skar upp den för 3 månader sedan.

Veterinären var ju på plats idag och kunde titta på hovarna. Det var 2 veckor sedan hon var här sist så jag ville att hon skulle titta. Jag har skurat hoven 13 gånger sen hon var här. Spolat ur hoven (det går inte att kratsa då blööööder det), skurat den med galltvål och grönsåpa, låtit den torka, sprayat den med Virkon och antingen fyllt ihåligheterna med tjära eller skillingarydssalvan. Så det kändes verkligen som en lättnad när Josefin sa att det hade blivit bättre, men det är ju fortfarande inte bra. Hon föreslog att vi skulle dra av honom skorna så att jag kommer åt överallt och så att strålen når marken bättre nu när det bara är lera överallt.

Så, jag ringde till världens bästa hovslagare och undrade om han kunde komma och hjälpa mig. Han kommer på torsdag och tittar på Bingo och skär lite i honom så vi får bort det allra värsta flikarna så att jag kommer åt överallt med min diskborste…

Jag önskar verkligen inte strålröta på min värsta fiende. Det är ett j*vla aber att bli av med! Och speciellt såhär års när snön numera faller i form av LERA…

Det viktiga är dock, icke att förglömma, att han inte är halt och att han är pigg och glad.

Och det är han, min vackra Bongo <3

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.