Häst

Bingos fötter, fortsättning…

Ja läget är ju som det är och Bingos fötter ska rengöras varannan dag, dränkas i koncentrerad jodopax och sedan tjäras. Så fort marken frös på så såg Bingos fötter riktigt fina ut, men sen började det regna igen och ja, ni fattar själva. Tillbaka på ruta 1. Det har blivit bättre, även om det går väldigt, väldigt långsamt, men det har dock blivit bättre och det är ju det viktiga.

Varannan dag alltså, så skurar jag rent Bingos fötter med antingen galltvål eller vanliga grönsåpa. Jag kratsar 3 av 4a hovar, jag kratsar inte höger bak, den är alldeles för känslig. Den spolar jag ur med slangen. Det är lite pyssel med det här men Bingo börjar bli så van att han faktiskt står och håller upp höger bakben alldeles själv så att jag kan spola den, han vilar tån mot marken och sedan får jag skura och skölja hur mycket jag vill.
Jag spolar sedan ur alla hovarna ordentligt och skurar de 3 hovar som fortfarande har röta. Sedan tar jag outspädd jodopax i en 10ml doseringsspruta och fyller hoven med det. Jag står sedan och håller upp hoven en stund så att jodopaxen får en stund på sig att gosa in sig ordentligt i strålen och alla fickor. Efter att jag gjort detta på de 3 hovarna så tar jag vanlig trätjära och geggar i hoven så mycket det går. Sedan får Bingo gå in i sin box, som är strödd med spån för att det ska bli så torrt som möjligt.

Denna metod har jag fått av min hovslagare, det finns säkert flera andra men min veterinär var i samma banor som han och detta sättet fungerar bra för mig.

 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.