Häst

Utvärdering lunchboxen basic !

I förrgår kom då äntligen mina foderautomater. Jag hade verkligen sett fram emot att få hem dem, tillsammans med en bruksanvisning (som jag specifikt frågat om) om hur man sätter upp dem och kanske främst hur man kopplar ”så enkelt” ihop flera boxar till en timer.

Öppnade kartongerna (som faktiskt levererades till dörren +). I kartongen fanns lunchlådan och ett papper som sa hur jag fäste upp dem. Ingen bruksanvisning om hur man kopplar ihop sladdarna och inte heller vilka kopplingspunkter man rekommenderades att köpa, . Däremot fanns det en utförlig beskrivning om hur jag skulle montera foderautomaterna som en brevlåda upphängd på två tvärgående reglar mellan två stolpar. Det stod vad för stolp, regel och skruv jag behövde, +.

– Lådorna har hittills kostat 7080 kr.

Sagt och gjort packade jag in lådorna i bilen och åkte emot K-rauta för att köpa 4 stolpar (10cm), 4 reglar (22x95cm) samt 16 fransk träskruv (8x65cm). Det visade sig snabbt att jag fick köpa vanliga stängselstolpar (175cmx70cm) istället eftersom jag inte hade utrustningen för att gräva ner 10cm stolpar! Eftersom jag skulle använda fransk träskruv (en sorts bult) så fick jag köpa till en speciell hylsa till skruvdragaren. Dessa kunde såklart inte köpas i singular utan jag fick köpa ett set om 4 hylsor.
Detta kalas gick på,  366,74kr.

– Lådorna kostar nu :  7446,74 kr

Eftersom själva timern som utlöser lådorna ska sitta inne i sadelkammaren så behövde jag en bit sladd (vanlig blå och brun kopparsladd). Först köpte jag för lite sladd, sen köpte jag för mycket 😉 men så är livet. Till detta behövdes även ringisolatorer (för att dra kabeln i), eltejp och  kopplingspunkter eftersom jag skulle koppla ihop timer + låda + låda. Detta gick på, 313,95 kr

– Lådorna kostar nu 7760,69 kr.

Timern drivs ju dessutom med ett batteri på 12 volt så då fick jag bege mig till Biltema och köpa ett batteri till den ringa summan av 399 kr.

– Lådorna kostar nu 8159,69 kr.
Tillbehören kostade alltså 1079,69 kr.

Då till själva monteringen. Eftersom det, tack och lov, inte varit så kallt den senaste tiden så finns det ingen tjäle i marken. Så det gick snabbt och lätt för min kompis Christopher att slå ner stolparna i marken med ungefär 70 cm mellanrum. Sedan skruvade han upp de tvärgående plankorna (105cm långa) och sedan hängde vi upp lådan och skruvade fast den – so far so good.
Såhär långt var det ganska simpelt det var bara att skruva lite – inte speciellt avancerat och bultarna sitter INÅT i lådan så att hästarna INTE kan komma åt den vassa änden. +

Nästa steg var då själva kopplingen med kabeln. Här kunde vi ha underlättat för oss och tagit med en kabelskalare, men jag kunde inte tänka på allt! 🙂 Efter lite jox och dragning av sladd (lång sladd 25m) så fungerade den första lådan prickfritt. Då var ju problemet att sladden inte räckte till låda nr 2 så jag fick köpa mer sladd idag (vi monterade lådorna igår).

Så, enligt hemsidan så står det följande

Du kan enkelt seriekoppla
flera boxar och manövrera med en timer.

med betoning på ordet e n k e l t. Jag ringde min högt aktade fader, som råkar vara el-ingenjör i botten och frågade hur jag skulle koppla kablarna för att det skulle bli rätt – för detta fanns det ingen som helst bruksanvisning till, stort eftersom jag efterfrågat detta och fått berättat att ”ja det medkommer”. Nu behöver man inte vara hjärnkirurg för att lista ut hur man ska göra, men för den helt tafatte så är detta moment inte det enklaste.

Efter att ha stuckit mig 200 gånger i mina fingrar med koppartråden lyckades jag skala fram tillräckligt med koppar (den är isolerad med en blå och en brun plast) och tvinnade ihop 3 blåa och 3 bruna (2 från vardera box ihop med sladden från timern).
Sedan knatade jag in i sadelkammaren, vred på timern, och gick ut för att se om jag kunde fästa botten på lunchlådorna i magneten.

Otroligt nog så fungerade båda boxarna galant!
Jag kopplade timern -> till box nummer 1 (Bingos hage) sedan kopplade jag box nummer 1 -> box nummer 2 (Monarchs hage). Jag kopplade alltså INTE båda boxarna direkt från timern utan kopplade ihop box 1 och 2 och sedan i sladden från timern. Fungerade kanon! +

Bingo Bell flög 1 meter upp i luften när botten släppte på hans box och maten trillade ut, men han var snabbt framme och petade i sig höet. Monarch är ju ”inte rädd för någonting” så han ryckte till kraftigt men stod kvar på samma fläck.

Boxarna fungerade sedan prickfritt båda två – och nu slipper jag oroa mig att de inte får lunch! +

Resultat
+++++
– –
Mest minus för att det inte medföljde en bruksanvisning till seriekopplingen av boxarna även fast jag efterfrågat just detta. Det kunde ha kommit med ett förslag på hur du ska koppla sladdarna för att det ska bli rätt. Det är även lite minus att det går åt väldigt mycket kabel. Ett annat alternativ är att bygga en låda till batteri och timer och placera dessa utomhus och närmare boxarna så slipper du ju dra så mycket sladd, men jag tyckte att det blir snyggare om timern sitter inomhus + att jag inte behöver oroa mig för att det ska regna på den och den ska sluta fungera! 🙂  

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.