Häst

I created me.

Ofta när jag kör bil så sitter jag och funderar över varför jag gör vissa saker på ett visst sätt. Jag är en rutinmänniska. Jag gör alltid samma saker när jag kommer till stallet, i en viss ordning. Blir det oordning så blir jag stressad eller obekväm och glömmer oftast något.

Det absolut första jag gör när jag kommer till stallet är att blötlägga lucern i en hink. Då har det svällt färdigt tills hästarna kommer in!

När jag kommer till stallet så öppnar jag alltid boxdörrarna och kollar hur mycket hösilage som ligger på marken i boxen – en liten check på hur mycket hästarna ätit sen jag var där senast. Sedan tittar jag runt i boxen för att se om natten varit lugn eller om det har hänt något. Jag brukar kunna märka i boxarna när det hänt något ovanligt under dagen så hästarna inte betett sig riktigt på samma sätt. T ex så rör Bingo om väldigt i sin box om det hänt något under dagen, t ex när ett utav stona var lösa så såg hans box ut som hej-kom-o-hjälp-mig dagen efter. Monarchs box är oftast full med kiss och bajset ligger snyggt längst bak i boxen.

En dag när jag kom in i boxen så märkte jag att Monarch hade ätit en hel del av sin avföring. Den var som utsmetad och isärdelad, inte alls som vanligt. Så min instinkt sa att han saknar en mineral eller en vitamin så då köpte vi mineraler och vips så slutade han äta bajs.

När jag har kontrollerat boxarna så kollar jag vattenhinkarna, checkar av om de har spillt ut hälften i boxen eller om de druckit ordentligt. Monarch kan vara lite av en världsmästare på att sparka ut sin hink – något han absolut inte ärvt från sin ömma moder… (eller vad säger du Matilda?) När jag har kollat hinkarna så slänger jag ut resterande vatten, skurar hinkarna, fyller dem och hänger upp dem igen.

Sen är det hönäten. Båda hingstarna har varsitt hönät så de har lite att pilla med under kvällen och natten. Monarch tömmer sitt hönät ganska bra och äter det som hamnar på marken – det gör inte Bingo, han tömmer visserligen sitt hönät men han skiter i det som ligger i spånet.

När jag kollat boxar, bytt vatten och fixat hönätet så gör jag i ordning fodret och höpåsarna innan jag mockar båda boxarna. Ska jag fixa med Bingo tar jag alltid in Monarch först så får han stå i lugn och ro och äta medan jag pysslar med Bingo. På detta sätt undviker jag en massa onödigt spring i hagen!

Jag lindar alltid lindorna på ett specifikt sätt, samtidigt som Emelie Brolins röst ekar i mitt huvud ”bakåt och utifrån, annars blir det fel”. Det sitter etsat i min hörselsnäcka för det var inte lagom pinsamt att linda fel när det var min idols häst jag lindade. Jag minns på en tävling på Strömsholm 2006 så lindade jag Contact alldeles för lågt, alltså inte för lågt ner i kotan utan för lågt upp på benen. Det blev inte ”snyggt”. Så det fick jag göra om minsann, och det felet gör jag aldrig om.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.