Häst

7 månader senare kom då äntligen frågan

hej
såg detta på Svenska Hästars Värn’s sida på facebook, vad tycker du om det http://tidningen.djurskyddet.se/2012/02/vill-att-stuteri-ska-fa-djurforbud/

/Anja

Jag har legat sömnlös så många nätter över det här. Ångest och samvetskval och en kvävande känsla av illamående. Jag vet att det mest är dumt att skriva detta, men jag börjar bli så otroligt trött på att folk antar vad jag säger eller vad jag tycker eller kanske främst vart jag står. Jag vet nu vilka som är mina vänner, vilka som faktiskt backar upp mig. Jag vet också vilka som inte gör det.

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja, men jag tror att jag ska börja med att klargöra vissa saker innan jag för första gången egentligen uttalar mig om detta.
Jag vet att människor har ringt till ordförande Sylvia i Svenska Connemarasällskapet och uppgett att saker jag säger inte skulle läggas på minnet eftersom jag citat ”haft en sexuell relation / relation med NN” som enligt utsago ska ha slutat med att jag citat ”inte fick som jag ville”.

2008 köpte jag en häst utav NN och insåg redan då att det fanns på tok för mycket häst på gården för 1 person att sköta om. Jag tycker mycket om NN, han är en otroligt skicklig hästkarl när det kommer till hantering och dessutom har han fött upp många otroligt bra och fina hästar. Så jag erbjöd mig väl egentligen inte att hjälpa honom utan jag bara sa att jag ska hjälpa honom eller att jag skulle flytta ner så att jag kunde vara där och hjälpa till. Jag har en väldigt, väldigt snäll far som lät mig flytta ner till Skåne och, utan att få betalning av NN i mer än uppstallning för 2 hästar i 19 månader (2 par raggsockor, sulor till jodphursen, fika/mat vid olika evenemang och under 2 veckor logi), försöka att hjälpa honom med alla hans hästar och diverse pappersarbete, främst runt i kring avkommorna till Graffe. Här har det uppstått många oklarheter både från hans håll, mitt håll och kanske framför allt allmänhetens håll. Stå nu kvar vid att jag jobbade där ”gratis” (per definition), för att hjälpa NN, jag fick alltså ingen lön per månad utan lösdriftsplats åt 1sto med föl och senare 1 hingst på det hingstbete som figurerar på alla bilder. Och jag gjorde detta UTAN att ha blivit ombedd att hjälpa till. Men jag bad heller inte om någon ersättning, även om jag säkert skojade friskt om ”att det hade varit kul”.

Jag körde hästar åt NN till diverse tillställningar utan att kräva någon egentligen ersättning, det jag fick godtog jag för jag ville hjälpa till och jag fick så mycket erfarenhet i betalning tillbaka. Jag figurerade glatt bredvid NN på olika tillställningar och jag höll alltid skenet uppe. Jag byggde en hel hemsida åt NN för att visa upp utåt hur otroligt många fina hästar han har avlat fram och även försöka få igång en till salu sida så att antalet hästar skulle minska. Jag räknade lite krasst en gång till över 100 hästar varav 96 var renrasiga connemaror.

Jag har lärt mig oerhört mycket av NN under den tiden jag var hos honom och försökte hjälpa till – oerhört tacksam. Jag kan förmodligen inte vara tacksam nog för allt han lärde mig och visade mig och det hoppas jag att han vet, någonstans där inne.
Det betyder inte att jag inte visste vad som försiggick under ytan. Tro det eller ej men jag är oerhört observant och uppmärksam. Jag trodde inte på allt som NN uppgav, det var mycket som ofta inte stämde. Till slut var det bara en enda stor röra av lögner, oregistrerade hästar, halvdana lagningar, trasiga maskiner, dåligt med mat och hovvård att jag började må sämre och sämre psykiskt. Jag blev sjukskriven juni-augusti 2010 för depression, sedan flyttade jag.

ALLT som står i artikeln om mig i Tidningen Ridsport 2010 står jag för dyrt och heligt.

När man tycker om någon och ser upp till någon så skyddar man den personen med förhoppningen att denna personen ska skydda en tillbaka. Han var en utav mina bästa vänner, en person som jag pratade med varenda dag som jag skojade med och hade så otroligt roligt med bör påpekas här någonstans. Jag fick frågan mer än 1 gång om jag var ”NNs nya flamma” eller om det var jag som var ”den nya” även fast jag tror att alla visste om hans civilstatus, egentligen. Nej det var jag inte. Jag var någon form av självutnämnd stallchef som försökte att styra ihop lite.
– Men hur mycket jag än försökte styra ihop så ville det sig isär, förmodligen för att det inte ville bli ihopstyrt eller för att det inte bett om att bli ihopstyrt. Allt var lugnt, lugnt, lugnt var budskapet. ”Bara 12 hästar för mycket” efter att kommunen varit där, en dag då jag ombads komma senare. Även fast jag visste att så var inte fallet så hölls det glada skenet uppe. Samtidigt som allting raserade bakom väggarna. Någon dum idé om att vi reder ut det här, bara det snurrar till med försäljning och någon form av betäckningsstopp.

Under tiden jag var hos NN var det alldeles för många hästar, hovvården var inte 100%, det mockades sällan och vissa av hästarna stod inne på tok för mycket av dygnets 24 timmar – vilket jag också har berättat för Länsstyrelsen eftersom ni så snällt angivit mig som någon form av KUMPAN. Det fanns dock bara 1 st mager häst – Celisia. Hon hade haft fölsjukan som föl var det sagt, men producerat 12 otroligt fina avkommor ur en ganska deformerad kropp.
Frågade någon MIG hur många hästar som fanns på gården svarade jag 100-talet det var dock inte riktigt samma siffra som uppgavs från det andra hållet. ”Så många är det inte”. Jo, det var 96 renrasiga connemaror och om jag hade behövt lägga fram stamtavlor så har jag det glasklart vem som är vem ända fram till 2010 därefter har jag ingen koll på vems föl som är vems – frågan är egentligen om någon vet det. Listan jag uppgav var ju dessutom exkluderat de föl som var födda 2011.

Detta är ingenting jag egentligen har hymlat med när någon har frågat mig. Utan folk har, precis som vanligt, bara ANTAGIT att jag sagt, tror eller tänkt något. Detta var saker jag t ex berättade för SCS ordförande på RIKS 2011 i Norrköping, innan allt detta hända, med svaret att ”Jaha, men så farligt är det nog inte.” Så vilken församling ska jag predika för? Jag sitter i en g a n s k a jävig situation.

I April 2011 hjälpte jag NN med hingstvisningen. Det var spänt i luften i och med att han förmodligen visste varför jag hämtade Monarch ifrån ”hingstbetet i Killeröd” månaden innan. Monarch var för tunn, detta sa inte jag direkt till NN men han visste, precis som alltid. Jag blev i vilket fall ombedd att hjälpa till, vilket jag också, självklart, gjorde. Fick 200 kr i betalning för bensinen, vilket jag uppgav var det enda jag ville ha – that’s that. Jag åkte hem och efter det har vi bara talats vid 1 gång.

Jag kan föreställa mig här att NN var besviken och arg på mig för att jag inte påtalade att Monarch var tunn och att det var därför jag hämtade honom. Istället drog jag en tunn lögn om en plötsligt bra lösdriftsplats. Dumt jag vet, men det är svårt att såra någon man verkligen, verkligen tycker om. Det är ännu dummare att ljuga men det gjorde jag. Jag visste också någonstans att OM jag påtalade anledningen så skulle det komma 10 svep skäl så jag lät det bara vara.
Jag fick reda på olika saker som NN nu sa bakom min rygg. Som jag tolkar det jag hört så ville han ruinera för mig, men det är ÄNDOCK bara saker jag ”hört”. Och jag förstår honom, och jag förstår honom inte. Jag hade ställt upp för honom fram tills nu, jag försvarade honom (även fast jag inte blev ombedd) och jag tog skit för saker jag visste var lögn men för att bygga muren lite högre. Så, jag ringde NN för att höra. Men han var lika glad som alltid och pratade på. Sen den dagen i April har vi inte talats vid mer jag kände mig bara sviken, lurad och började ifrågasätta mina egentliga kunskaper då det var dessa han påstod inte fanns (till andra då).

I juli fick jag ett mail, det mail som ligger på connemaraponny.ifokus.se var riktat till mig, det är omformulerat på CIF. Jag ombads att hjälpa till eftersom ”jag jobbat där” så borde jag ju ”kunna prata med honom”. Mitt svar var ”Jag vill inte vara en del av det här, jag har inte varit där sen augusti 2010 då var inte situationen riktigt såhär illa. Det jag kan bistå med är min kunskap om antalet hästar, hur många pass som saknas, deras stamtavlor och vart de kan tänkas finnas.” Jag vidarebefordrade även mailet till SCS styrelse. Detta finns alltså dokumenterat hos P O L I S E N eftersom även de ringde upp mig då de hört att jag ”haft kontakter med NN”.

Jag ringde upp en vän, grät och var förtvivlad frågade om det verkligen var så illa som det såg ut på bilderna. Ja, det kunde det nog vara. Jag grät ännu mer, varför gjorde han såhär, varför lät han allting bara förfalla och varför ville han inte motta hjälp? Jag fick svaret att han alltid varit såhär och att han citat ”alltid kommer undan”. Det var inte första gången NN stod på ruinens brant, den här gången var det bara en skenade flock av noshörningar på väg åt hans håll. Jag grät och grät för på bilden var Monarchs bror, hans halvbror med Grafit som pappa. Det skar så djupt i mig att han såg så förfärlig ut. Jag var arg, ledsen och besviken för att NN låtit detta hända.

– Jag uppgav till personen som mailat mig att om jag kunde hjälpa till att skapa en bättre situation för hästarna så skulle jag bistå med den information jag hade, även om den var otroligt bristfällig efter sommaren 2010. Jag blev uppringd av handläggaren på Länsstyrelsen 2 dagar senare.

Här är då den förbannade j*vla situationen jag sitter i. Jag tycker/tyckte (?!) ofantligt mycket om NN och jag ville såklart inte skjuta honom i sank även fast jag var arg/ledsen/besviken på honom angående vår situation men även att han låtit det gå såhär långt och att han till synes ej mottog hjälp han erbjöds. Däremot ville jag försäkra mig om att de flesta av uppgifterna som inkom till Länsstyrelsen var S A N N A, även om detta skulle bidra till att ärendet ändrades, radikalt.

Jag har blivit mailad, smsad, uppringd, kontaktad på facebook och så vidare angående saker som ska ha försiggått på gården under tiden som jag var där. Allt ifrån döda hästar i hagarna kring gården till 10 lösa halvblods hästar på Ängelholmsvägen. Mycket som har anmälts har tyvärr inte kunnat gå att bevisa. Jag kan bara stå för den tiden som jag var där, vad jag såg och uppfattade. Det är många som tror att jag spär på historierna men jag har egentligen inte gjort så himla mycket. Jag uttalade mig i en post på CIF att jag inte tycket att det var försvarbart att ha 1 BIS häst och 26 magra unghingstar på gården, det står jag för oavsett VEM som har det här upplägget nu råkar det ju vara så att just detta är hos NN där jag jobbat och verkat. Jag kommenterade någon tråd som spreds på Facebook om att 200 hästar skulle omhändertas med att det inte var sant – blev såklart nerkörd i mina klackar direkt eftersom jag inte kunde ”bevisa” att så inte var fallet och vem var jag att uttala mig, egentligen. Här började jag också betvivla vilka som egentligen stod på min sida och vilka som började sprida en del mindre charmerande rykten.

När handläggaren ringde mig så berättade jag vad jag visste, hon fick en lista på de hästar som fanns på gården så länge jag var där. Jag uppgav vilka som var ägda av NN och vilka som ägdes på annat håll och vilka som saknade pass (detta enligt www.svehast.se och information samlad av mig på gården). Jag uppgav även vart de kunde tänkas finnas, speciellt under sommarhalvåret. Första gången, utan min lista, uppgav NN 85 djurenheter. Efter att ha ringt upp mig och fått listan utökades antalet till 94. En timme senare blev jag uppringd av polisen för mitt vittnesmål. Jag bad om att efter att jag uppgett den information jag hade få bli lämnad utanför ärendet, i och med min personliga inblandning som kunde tolkas så himla fel.

Det tolkades ju såklart med att ”Jag ledde en häxjakt mot NN”. Ni förstår inte hur fel ute ni egentligen är, men jag fattar, det är lättare att anta än att faktiskt fråga mig. Och det är trots allt alltid mitt ord emot någon annans. Jag har till och med lämnat ut mitt telefonnummer till helt okända människor med uppmaningen att RINGA MIG så ska jag få berätta VAD JAG VET.

Efter att jag hade lämnat mitt vittnesmål och stängt igen boken så har jag pratat med handläggaren 2 gånger sen i Augusti 2011. Senast nu veckan innan de skulle åka ut igen. Varför? Jo, för att jag tror inte på ett endaste nedrans skit som skrivs på internet i ärendet. Det är så mycket enklare att ringa och fråga för handläggaren svarar på det man frågar, så slipper man spekulera och undra. Jag är ledsen och orolig för NN även fast det är rent jävla förfärligt på gården. Jag är ledsen och orolig för de hästar som råkar illa ut – det gör otroligt ont i mitt connemarahjärta.

Men, jag har aktivt valt att inte delta i det här. Jag har aktivt valt att lägga locket på och låta de andra sköta det här. Folk må tro att jag ”hängt ut NN” för att jag ”inte fick som jag ville” och nej, jag fick inte hjälpa honom hur mycket jag än ville, han klarade det själv sa han.

Som svar på din fråga Anja;
Jag tycker att detta är rent förjävligt. Både från NNs håll och från Länsstyrelsens håll som, även fast de borde märka att NN inte fixar att sköta alla hästarna, till synes inte gör någonting åt saken.

___
Jag lär väl få ångra det här inlägget, men må så vara. This is my point of view.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

3 kommentarer

 • Linda

  Det är ju inte klokt att folk ska smutskasta och vara elaka för att någon som du vill göra livet bättre för dessa hästar! Undrar vad de sagt om de var deras egna hästar som hade det så jävligt som dessa hästar har!
  Det kvittar hur duktig hästmänniska NN är/varit, situationen måste ha blivit ohållbar i samband med att antalet hästar bara stigit och stigit.

  JAG vet att du inte snackar skit eftersom jag sett detta med egna ögon och ser det nästan varje dag.
  Sedan i somras har det varit en massa rykten som spridits om detta specifika fall, för att folk tydligen inte klarar av att få veta sanningen, vilket tyvärr gör att det som verkligen är sant försvinner i allt skitsnack. Inte gör det saken bättre heller att det är ytterligare en hästägare på bjäre som varit i ”blåsväder” genom åren. Tror folk blandar ihop fallen och så blir allt en stor soppa.
  Jag tycker iallafall att du är en stark person som valt att se till djurens bästa utan att blanda in känslor. Vän eller ej, han ska ta sitt ansvar som djurägare, djuren har inte valt att komma till oss, vi väljer dom.
  Och hur som helst, det kvittar vad folk säger, han har brutit mot de förelägganden Länstyrelsen gett honom, det kvittar VEM som gett länstyrelsen sanningen om antalet hästar på gården, dålig hovvård mm mm
  JAG har också ringt LS, flera gånger, och jag vet många fler som gjort detsamma, Varken pga förhållande eller pengar utan enbart på hästarnas situation!!

  Fortsätt vara stark, människor som smutskastar och hoppar på andra som dom gjort mot dig mår bara dåligt själva i slutändan. Och jag hoppas inte de kallar sig för djurvänner..

  Du

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.