Häst

Helt sanslöst.

Idag är det bara 20 dagar kvar till hingstpremieringen i Vetlanda. Vart har tiden tagit vägen. Jag har säkert skrivit det flera gånger förut att det inte riktigt känns som på riktigt. När Monarch föddes för snart 3 år sedan så kändes den här dagen otroligt långt fram i tiden. Nu står den precis runt hörnet. Vem hade kunnat tro för 6 år sedan när jag köpte Brolötens Grafit RC 70 att jag skulle stå med hingst på station, ett avelssto, en såld uppfödning och en uppfödning som ska gå hingstpremieringen. Inte jag det är en sak som är väldigt säker.

Det känns så himla konstigt att tänka tillbaka på vem jag var för 6 år sedan och jämföra den personen med den jag är idag. Jag är otroligt tacksam till alla som varit med och bidragit på vägen hit där jag är idag. Pappa, självklart är du ju allra, allra bäst och utan dig hade jag inte varit ens i närheten av vart jag är idag.

Det har varit en ögonöppnare för mig att se tillbaka på vem jag var när jag köpte Brolötens Grafit. Mitt hjärta blödde och jag handlade bara med hjärtat inte med hjärnan. Något som jag idag inte ångrar, men något som jag utvärderade om och om igen på vägen dit där jag är idag. Utan Graffe hade ingenting av det här varit möjligt. Jag behöver nypa mig i armen ibland för att tro på det jag ser. I stallet har jag en otroligt fin 6 årshingst som dessutom är godkänd för avel och som jag har fått det otroliga privilegiet att ta hand om och rå för. Bredvid honom står Valorous Monarch. Min alldeles egna, och tillika första uppfödning. Det är helt sjukt att han redan hunnit bli 3 år? Han var ju bara en liten äppelskrutt för inte alls länge sedan. Det finns nog ingenting i hela världen som gör mig så lycklig som de här två individerna. Speciellt då Monarch, som funnits i mitt liv sedan han bara var 30 minuter gammal. Med honom har jag ett otroligt band. Han är mattes kille.

Det var en otroligt rolig känsla att kunna åka till RIKS i Norrköping 2009 med min egna uppfödning, något jag heller aldrig hade sett framför mig. Än mindre att förbereda Monarch för hingstpremiering och 3årstest. Jag minns hur nervös jag var när jag lastade av Monarch i Norrköping, jag var livrädd att han skulle få katastrofala poäng och att han skulle vara ”för stor”. Men det visade ju sig att han var minst (!!) även fast han var äldst. Han placerades 2a av 3 i sin klass. Jag har inte visat Monarch sen dess, hans ben har stått lite för mycket åt olika håll så att såga 😉 Men jag kan med stolthet visa Monarch nu på hingstpremieringen om 20 dagar, för såhär fin har han inte varit sedan han var 3 månader gammal. Han har dessutom 19,5cm i skena, vilket är 1,5 (!!) cm bredare än sin pappa. Det är ordentliga ben på den här ponnyn.

Det har alltid varit du och jag Monarchen. Du är ju min allra bästa vän. Precis som din pappa så förstår du. Alla de som träffat dig om det så varit hovslagare, domare, veterinärer, medryttare eller stallkamrater så är de eniga om en sak – du är så otroligt snäll!

Emelie som numera hjälper mig i stallet med grabbarna var väldigt förvånad över hur snälla ni var. Speciellt du, som bara är 3 år gammal och dessutom en sådan ”livsfarlig hingst”. Ja snäll och klok har du då alltid varit Monarch och jag hoppas att det håller i sig för en mer okomplicerad häst har jag aldrig träffat.

Jag är så medveten om att jag förmodligen kommer få äta upp det mesta om hur snäll du är när du går bärsärkagång i Vetlanda – för haha, jag vet nog att du kan om du bara vill!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.