Häst

Löshoppning eller OS i flest fällda bommar.

Monarch i sitt fina Ullaredstäcke, som inte ens höll i 2 dagar.

Igår var inte Monarch riktigt sig själv. Det slog ju såklart inte mig förrän idag vad det var som var på G. För det första så växer han just nu. Sen fäller han tänder och släpper vinterpälsen. Inte så konstigt att killen är trött. Så jag har inhandlat b-vitamin till honom. Bara det bästa till min ponny.

Han skötte sig utmärkt upp till 1,05. Sen började han fälla bommar och till slut så kraschade han allt. Men så är det ibland så det var ju bara att ta ner och hoppa lite lägre. Så han hoppade 2x90cm språng som avslutning. Han var sjukt fin över 1m, sanslöst fin. Han rättar sig bak, men inte lika bra fram. Känns lite sådär just nu, men jag tror att jag har kommit på rätta medicinen så vi får se hur det går den 25/3 – det är ju så att säga sista chansen.

Nu läser jag dock mig till detta i hingstreglementet,

För 3-årig D-ponny är maxhöjden 100 cm och maxlängden 90 cm. Måtten är 10 cm mindre för varje kategori av ponny.

Började direkt fundera på varför jag fått för mig att det var 110 cm? Jag har rotat igenom hela Connemarasällskapets hemsida för någonstans i bakhuvudet så har jag för mig att de höjde från 1m till 1,10m eftersom ”en gris kan hoppa 1 m”. Sen hade jag för mig att de hade ändrat resultatet 5-5 till 6-6 för godkänt? Men i det hingstreglemente som ligger på SCS hemsida så står det 5-5. Kollade för säkerhetsskull och reglementet kom ut 2011?

5.4.1 Avelsvärdesklass G
Hingst kan, om han är veterinärt godkänd, tilldelas avelsvärdesklass G tillsvidare efter en sammantagen bedömning av hingstens:
* Härstamning
* Exteriör och rörelser i frihet ink galopp. Galoppbetyg lägst 6.
* Löshoppningsresultat (lägst betyg 5 – 5)

Normalt krävs 40 p exteriört varav ingen delpoäng lägre än 7 (exklusive galopp) för godkännande men hingstar med lägre exteriörpoäng kan tilldelas avelsvärdesklass G om hingsten har andra meriter som nämnden anser uppväger eventuella exteriöra brister, såsom egna prestationer och bruksprovsresultat.

Nu blev jag jätteosäker? Men kollade upp, det KAN vara så att jag har blandat ihop ponnyerna med halvbloden. För de MÅSTE hoppa 1,10m för att bli godkända. Kan ju vara så att jag har blandat ihop allting, inte helt ovanligt!

Monarch var så trött att han mest stod och njöt av att bli badad!

Över till något helt annat. Monarch badade från topp till tå igår. Sista jag badade honom var i oktober kanske? Och hans man har varit verkligen jätteäcklig. Dessutom är han dammig som få. Så efter löshoppningen igår så fick han verkligen bada. Jag och Emelie på varsin sida med varsin ”Magic Brush” och jag fick till och med spola vatten i huvudet på honom. LITE skillnad från sin mamma som var tvungen att få 2 föl först innan hon ens kunde tänka sig att stå stilla i spolspiltan. En elogé till min gamle vän Micke som för många år sedan försökte sig på att spola hennes ben och hon bara gick rakt ut ur stallet… 😉

Monarch var HELT slut efter löshoppningen. Han orkade inte ens flytta på sig inne i stallet. Han stod där jag ställde honom även fast Emelie spolade hela honom med vatten. Så fruktansvärt söt. Han var så trött att han knappt märkte när jag spolade honom i hela ansiktet. Idag ska jag och Monarch ut och gå. <3

 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.