Häst

Moment 22.

Monarch prövar sina nya fina boots!
Monarch prövar sina nya fina boots!

Just nu sitter jag och irriterar mig lite på det faktum att mätningen av hingstarna på hingstpremieringen sker EFTER löshoppningen. Det hade väl varit lugnt om jag hade vetat med säkerhet att min ponny varit en C-ponny eller en D-ponny. Men med Monarch är det ju lite värre eftersom han står och väger precis på gränsen mellan de två kategorierna. Jag hade inte planerat att mäta honom innan hingstpremieringen eftersom han inte på långa vägar är för stor (annars kan man mäta 1-2 januari och få ett mätintyg som säger att ponnyn är 147 om man är osäker på om ponnyn växer över). Men i mitt fall så är Monarch typ 139-142. Jättesvårt för mig att veta eftersom jag inte har tillräckligt plant underlag när jag ska mäta honom. Han är allt mellan 137 – 142 på våra stallgolv. Så hur förhåller jag mig här?

09:20
Hingstarna visas på hårt underlag.
10:40
Valorous Monarch visar lösgalopp och löshoppning.
11.10
Valorous Monarch mäts och veterinärbesiktigas.
13:10

3 årshingstarna går på ring.
13:40
Valorous Monarch exteriörbedöms.
17:45 ca
Kritiken

Som ni kan se så ska Monarch löshoppa INNAN han mäts. Så jag vet alltså inte just nu om han ska hoppa som en C-ponny eller som en D-ponny. Det är väl inte så viktigt tänker ni? Nej okej, om han sköter hoppningen som en D-ponny men är en C-ponny så är det ju helt klart en fördel. Men det omvända då. Om han börjar riva på 1,05 som C-ponny men bedöms som en D-ponny? Då är det plötsligt lika bra. Det står i vårat hingstreglemente att D-ponny hoppar maxhöjd 1m och sedan -10cm för varje mindre kategori. Alltså hoppar en C-ponny 90cm som maxhöjd.

Lina kom med en bra frågeställning. ”Vad är felmarginalen om han hoppar som en C-ponny och är 141 cm efteråt?”. Jag har faktiskt ingen aning. Rent logiskt tänker jag att han får sämre poäng om han inte nått maxhöjden för D-ponny. Nu vet jag att Monarch klarar maxhöjden för både C- och D-ponny. Dessutom kommer han att vara mycket större på morgonen innan löshoppningen än efter eftersom de spänner upp sig ganska bra. Hur vi än vänder på det så är rumpan bak.

Bingo Bell under löshoppningen 2011
Bingo Bell under löshoppningen 2011

Något annat jag tänkte på var att veterinärbesiktningen också ligger efter löshoppningen. Roligt om man löshoppat bra och sen är inte hingsten godkänd veterinärt. Minns precis hur Bingo betedde sig hos veterinären förra året. Enligt registratorn stod det ”Urulig” (orolig) i hans protokoll 😉

Jag förstår att det inte är speciellt enkelt att sätta ihop ett tidschema som sträcker sig över 3 raser och 38 hingstar i åldrarna 3-11 år så de som gjort schemat (Jette Hansen bla) har gjort ett jättejobb. Men det hade varit enklare för mig rent praktiskt om mätningen hade varit INNAN löshoppningen. För mig spelar det ingen roll att de har 2 olika tider för löshoppning och exteriörbedömning som de inte haft innan. Förr om åren så har de löshoppat/lösgalopperat och sedan visats exteriört.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

3 kommentarer

  • Agnes

    Lite dåligt upplägg att ta veterinärbesiktningen och mätningen efteråt. Hur gör de då med höjden? Läggs det upp som för D-ponny från början då? Det blir ju lite konstigt om man lägger upp för C och hästen sedan visar sig vara en kategori högre. Ska man då hoppa igen?

  • Kristina Blad

    Hej! Du har rätt att ha 25 cm mindre än max på en d-ponny i avståndet utan att få avdrag på poäng. Så 6,70 -25 cm = 6,45 om det passar din ponny bättre. Du måste prova var han ligger bäst i galoppsprånget. Avståndet bestämmer du för DIN ponny inom beränsningen.

    • rc70

      Hej!

      Ja detta har jag koll på, detta är ju dock inte problemet. Utan om han hoppar som en D, med maxhöjd 1m och är en C och sedan höjs det till 110 och han kraschar så får han väldigt dåliga poäng. Hoppar han som en C och är en C och kraschar så får han ju rättvisa poäng. Hoppar han som D men är C och gör det jättebra så får han ju inte bättre poäng för då har han ju bara klarat det som en D. Förstår du hur jag tänker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.