Häst

Vi har löst moment 22.

Monarch fri på 1m
Monarch fri på 1m

Jag ringde till Jette som har ansvar för schemat för hingstar och hörde om det fanns någon möjlighet att mäta Monarch på morgonen innan han löshoppar och det verkar som om vi har löst det, vilket är skönt.
Varför detta blev så knepigt beror alltså inte på avståndet mellan hjälphinder och oxer utan jag ska försöka reda ut detta så bra som möjligt.

Såhär tänker jag;

 • Om Monarch är en C och hoppar som en D så ska han på 8 språng ha klarat 1m. Sedan frågar ibland domaren om jag vill höja 5cm+5cm så att sista sprången blir på 1,10m. Säger jag ja och han börjar riva på 1,05 så anses han inte som D klara av denna höjd = sämre betyg.
  – Om domaren däremot inte väljer att höja och han klarar 1m så spelar det egentligen ingen som helst roll eftersom han då klarat även maxhöjden +10cm för en C om det vid mätning visar sig att han är 140cm.
 • Om Monarch är en D och hoppar som en C så får ju han lättare än de andra C hingstarna. Då blir det fusk istället.
 • Om Monarch är en D och hoppar som en D så får han de poäng han förtjänar ÄVEN om han river på 1,05cm, då är det ingen diskussion.
 • Om Monarch är en C och hoppar som en C så får han poäng han förtjänar ÄVEN om han river på 1m. Skillnaden här är ju att det högsta sprången är 1m, alltså 90cm maxhöjd och så 5cm+5cm.

Nu är inte jag en omöjlig person, men jag kan tänka mig att det kan bli väldiga diskussioner om att hingstarna inte hoppat på ”samma villkor” om ens egen hingst råkar ut för detta att de hoppat som en kategori större (eller för den delen lägre) vid bedömningen. Jag försöker ju att lösa detta så att det ska framgå att jag hoppar på samma villkor som de andra hingstarna alltså att min hingst som är ett tveksamt fall ska få hoppa på de villkor som han ska. Det blir ju väldigt konstigt om jag säger att han är en C och så får han hoppa som en C men sedan när vi mäter honom så är han en D. Då har ju jag fuskat?
Han hoppar på 6,70cm hemma och jag kommer att bli tvungen att korta in det avståndet till minst 6,60 kanske till och med 6,50.

Monarch är mer intresserad av kameran än av mig... Som vanligt då.

Sen är det ju också såhär att hingstarna oftast är STÖRRE på morgonen innan de har arbetat eftersom de ofta är ganska spända och blir således lite högre i mankhöjd. Så är han 141 på morgonen så kommer han SJÄLVKLART att hoppa som en D-ponny, då har han fått sin höjd och sedan är det ju bara att anpassa efter det. DÄRFÖR vill jag mäta honom på morgonen så att det inte ska kunna uppstå några oklarheter kring Monarch.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

2 kommentarer

 • Maria

  Hej
  Förstår inte riktigt hur du tänker, du har väl tränat honom på ett avstånd och då ska du väl inte laborera med det på hingstvisningen?! Har du tränat honom på 6,20 så ska han väl hoppa på det och inte helt plötsligt hoppa på 6,70. Då kommer han ju att krascha. Det enklaste för dig hade ju varit om du hade åkt och mätt honom på en vanlig mätning och fått ett intyg, så kunde du jobbat utifrån det.
  Det är ju ändå högt och bredd de ska hoppa för sin ålder och får bara ett par språng på sig att visa hur duktiga de är.

  • rc70

   Hej

   jag förstår inte hur ni har kommit in på avståndet? Jag har inte sagt ett endaste ord om att det är avståndet som är den stora frågan, utan det är HÖJDEN på hindret? Det fattar väl jag med att jag inte kan hoppa honom på 6,20 borta om han hoppar på 6,70 hemma ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.