Erfarenheter,  Häst,  Hingst

Artikeln efter hans död.

NFB Brolötens Grafit RC 70

880411 – 090120

Nu är han borta. Min älskade vän har somnat in för sista gången. Jag fick samtalet utav hans fodervärd JF vid 16:30 tiden på Tisdagen den 20/1. Han hade försökt kontakta mig tidigare på dagen men jag hade varit oanträffbar. Beskedet kom inte så oväntat, jag förstod nästan på Jörgens ton att något inte var bra. ”Jag har väldigt tråkiga nyheter Johanna, Grafit är död”. Han förklarade för mig att Grafit de senaste 3 dagarna inte riktigt varit sig själv. Han hade druckit väldiga mängder vatten och sedan kissat ut minst lika mycket. Han hade skjutit rygg när han skulle kissa, för att i nästa sekund stå precis som vanligt och äta sitt hö. Grafit hade varit ute i sin hage på dagen, han hade varit gapig och springig som vanligt, men något nedstämd, lite hängig. På kvällen den 19/1 hade Grafit lagt sig och rest sig flera gånger, inte funnit någon ro. När Jörgen kom tillbaka senare på kvällen så stod Grafit och tuggade på sitt hö igen.

Men, på tisdagsmorgonen när JF kom till stallet så låg Grafit död i sin box. Han hade själv somnat in förmodligen tidigt på morgonen.

Så avslutar jag då min saga med Grafit. Den började i Juni 1999 och fick sitt stilla slut den 20 Januari 2009, det är 10 år av beundran. Som så många vet så har vi inte haft det helt lätt hela vägen. Det har varit väldigt mycket tårar, slit och pengar. Men det har också varit väldigt mycket glädje och lycka. Jag kommer aldrig glömma RIKS 2006 då han faktiskt fick guld och domaren viskade till mig ”Very well shown hingst, you have done a great job!”. Ja hon sa hingst.

Grafit i Juni 2008För mig var Grafit en otrolig individ, en riktig personlighet, en verklig kämpe! Han hade ett otroligt gott hjärta och kunde stå och mysa i timmar, bara man kliade på rätt ställe. Jag har så mycket roliga och glada minnen med Grafit. Det minne som är starkast just nu, är den hingst som JF ledde ut på i hagen på Önnarps den 6 Juni 2008. Det var en lycklig hingst, en riktigt lycklig hingst.

Jag är otroligt glad och stolt över att få ha ägt och delat 3 år med denna hingst. Jag glömmer honom aldrig, och vem vet när han dyker upp igen. Det är med stor sorg som jag lämnar över honom till de andra legenderna i Trappalanda, där platsar du killen.

Jag vill även passa på och tacka JF för att han tog emot Grafit i Juni 2008 och för att han tagit hand om honom. Det har betytt oerhört mycket för mig att få ha Grafit hos dig på Önnarps. Tack så jättemycket Jörgen!

Du är förevigt saknad Graffe.

Johanna

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.