Häst

Det här med avel…

Jag blir lika förundrad varje gång som någon ringer, smsar (!!) eller mailar och är intresserade av Brolötens Grafit. Jag blir inte förundrad över varför de ringer, utan snarare över hur lite koll folk har på vad de ska avla. Jag blir nästan ledsen när jag får svaret att personen som är intresserad, samtidigt har förfrågan ute hos 3-4 andra hingstar som finns på FAI eller inte vet vad FAI innebär eller vad det kostar eller hur det för den delen går till. Jag fick frågan en gång för några år sedan om hur hög han var även fast detta stod klart och tydligt i annonsen (som förövrigt kostade 8000 kr i Stallboken 2006).

Vill man verkligen ha Brolötens Grafit RC 70 om man har frågan ute hos ett gäng andra FAI-hingstar, inte vet vad FAI innebär, inte vet mankhöjden eller ras för den delen? Det tror inte jag. Jag känner direkt att jag inte är intresserad av att dela med mig av min semin efter Grafit om man inte är intresserad av GRAFIT som hingst, inte bara EN hingst? Då kan jag lika gärna spara seminen till mitt egna sto.

Sen blir jag å andra sidan JÄTTEGLAD när folk hör av sig och är intresserade av Grafit, det är verkligen jätteroligt att det finns människor förutom jag själv som inser värdet av honom. Med detta inte sagt att jag inte tror att de som hör av sig men har frågan ute hos andra inte är intresserade! Det tror jag säkert att de är, det känns dock lite tråkigt att de tänker pröva lyckan hos flera olika hingstar? Jag känner rent spontant att det inte är en specifik avkomma man är ute efter, utan EN avkomma. Då känns mina 40 000 kr lagda på Grafits semin ganska tråkiga. Meningen var ju att göra CONNEMARA-avkommor inte för att bara göra avkommor vind för våg.

Jag kanske uppfattas som jättebitter men så är inte fallet. Jag blir bara väldigt förvirrad och lite förtvivlad när folk äntligen hör av sig, men sedan hör av sig för att hingsten ENBART finns på FAI. Grafit är en gammal hingst, han gick bort för 3,5 år sedan snart och det finns inga godkända söner efter honom. Jag kommer att pröva lyckan med Monarch igen nästa år men fram tills dess så är det enda jag har att tillgodose marknaden med – FAI.

FAI är dyrare än en naturlig betäckning. Därför känner jag att det måste ligga lite tankeverksamhet bakom valet av Grafit som hingst. Det kostar drygt 6500 kr MER att seminera och detta är pengar du inte får tillbaka om stoet inte tar sig. Jag har varit schysst och inser att detta är en stor klumpsumma att punga ut för ett potentiellt ponnyföl. Därför väljer jag att ”ge bort” min semin men att jag tar betalt när/om fölet kommer påföljande år. Jag tycker att det är en rättvis deal. Jag ser ju HELST att Grafit får avkommor, jag är inte speciellt intresserad av att göra någon form av vinst på hans semin.

Jag börjar fundera på om jag ska skriva ut att jag i första hand bara säljer semin till renrasiga connemaror. För häromdagen när en tjej med ett kallblodstravarsto hörde av sig så fick jag dåndimper. ”Jag tyckte han var söt på bilden i annonsen.

Seminen är tappad i första hand till mig själv, men jag har den tillgänglig OM det skulle finnas någon mer än jag därute som är intresserad av ett Brolötens Grafit RC 70 föl!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.