Häst

Uteritt, check!

Igår prövade vi på det jag trodde skulle vara blankt omöjligt för bara 10 dagar sedan. Vi red på Bingo Bell. Och med vi menar jag, Emelie 😉 Bingo var faktiskt precis lika lugn och sansad som han alltid varit innan. Jag förstår inte varför jag tvivlar på mina underbara, välhanterade och väluppfostrade hästar hela tiden? De bevisar mig ju fel om och om igen. Bingo såg precis lika omotiverad ut som vanligt till att skritta fram. Han går med huvudet mellan kotorna och gäspar av och till under de tio minuter som vi skrittar fram honom utan ryttare. Sedan stod han blickstilla (ovanligt stilla) medan Emelie satt upp och dessutom petade honom i sidan. Han såg riktigt tillfreds ut!

När jag i höstas hälsade på Coosheen Finbarr RC 99 så berättade hans ägare Anders att ”Finn”, som han kallas, älskar att arbeta. Han älskar att rida ut lika mycket som han älskar att hoppa eller gå ett dressyrpass. Detta är verkligen någonting som Bingo har ärvt och som jag hoppas att han nedärver vidare.

Emelie skrittade Bingo lite på planen utanför stallet (eftersom jag inte får tag i Emanuelssons som har ridhuset på andra sidan vägen). Sedan fick jag en snilleblixt, äsch, vi testar och skrittar ut honom en bit. Tror ni att han överhuvudtaget visade någon form av djävulskap? Nej, såklart han inte gjorde. Han skrittade på, lite snabbare men helt avslappnad. Emelie sa bara ”Han känns precis som vanligt, bara att han kanske går lite fortare”. Han gnäggade inte ens åt stona på vägen ut. Han skrittade bara snällt på!

Jag vill betona ytterligare en gång vikten av att härda ut och vänja hästarna vid nya saker eller nya platser. Jag vet att det gör ont ända in i själen att stå och se på när ens häst bara går och går och tappar i vikt, men det vänder, jag lovar. Har du en klok häst så kommer han eller hon snart att reda ut vad som är vad.

Det har faktiskt gått så långt att Bingo numera kan stå och BETA i sin hage ÄVEN fast det är mitt under betäckningssäsong och ÄVEN fast stona går inom synhåll. Det handlar bara om att härda ut de dagar som hingsten till synes bara går och går för han lär sig snart vad som är betäckning, vilka ston som är hans och att han måste kunna göra andra saker. Jag trodde inte när jag longerade honom den 4 maj att vi skulle kunna rida på honom. Men Bingo visar på sin otroliga klokhet att han faktiskt, 6 år gammal, hanterar att både göra betäckningar och bli riden. 2-0 till Bingo!

Så, summa summarum, Bingo är nog världens bästa häst. Näst efter Monarch. Såklart 🙂

Idag ska jag rida ut på Triple The Price – och det ser jag VERKLIGEN fram emot!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.