Häst

Glad amatör.

Jag erkänner så fort någon frågar att jag är en glad amatör. Men det betyder inte att jag inte ber erfarna människor om hjälp. Ibland skäms jag nästan lite över hur mycket jag frågar andra uppfödare om råd om i princip allt. Erfarenhet är allt. Erfarenhet väger mycket tyngre än allting man kan läsa sig till. En betäckning slutade i en spark, det betyder inte att alla gör det och det betyder inte att det garanterar att det inte kommer hända igen. Däremot lärde jag mig en läxa och fick en tankeställare om hur jag ska göra det annorlunda nästa gång.
Jag vill inte använda språnglinor.

Bara för att allting inte står i den här bloggen betyder inte att jag inte gör på ett eller annat sätt. Jag skriver om saker som berör mig, men mycket hoppar jag över att skriva. Det lilla jag kan har jag lärt mig utav andra. Du gör inte som andra säger du gör som andra gör. 

Jag kan mycket mer om olika saker än vad många tror. Sen finns det saker jag inte kan mycket om alls och då får jag helt enkelt fråga någon som kanske vet. Jag uppskattar verkligen åsikter och synpunkter från andra uppfödare med erfarenhet.

Jag är väldigt duktig på att observera och lära mig genom att titta. Jag har varit med om ett 30-40 tal betäckningar utöver den enda gången jag betäckte Monia. På Brolöten, Önnarp och på Fors Gård. Det är inte jättemånga men det är fler än 2. Jag har tagit erfarenheter från olika betäckningar, olika sätt eller olika taktiker. Allt ifrån en ”betäckningsgrop” med ett staket att luta sig emot till fribetäckning i en hage.

Jag ÄR försiktig. Hingsten får noga kontrollera stoet inne i stallet. Han får komma till stoet från sidan och jag tar inte ut hingsten varenda gång. Jag lärde mig av en mycket erfaren hingsthållare att låta hingsten hoppa en gång extra på första stoet på säsongen, så då gör jag som hon säger. Det finns säkert folk som tycker att det är fel taktik. En annan uppfödare betäcker varannan dag emot brunstens slut. En uppfödare betäckte flera ston om dagen under högsäsong. Vi fick stå och nypa stona i halsen för att hingsten överhuvudtaget skulle hoppa upp. Det spelade ingen roll att de brunstade som galna var de tysta var han inte intresserad. En del hingsthållare lindar in sina hingstar i 2 lager benlindor, andra betäcker i en grimma med vanligt grimskaft. En del hingstar kan inte vänta utan betäcker först och frågar sedan, en del hingstar flörtar väldigt innan de vågar kliva upp. Bingo flörtar.

En ganska känd painthingst blir ett rent vilddjur när han betäcker och behöver en grop att betäcka i för att han ska nå fram…

En ganska känd lusitanohingst dog mitt under en betäckning…

En ganska känd kallblodstravare behöver ibland ha en valack inne i tappningsrummet…  

Eftersom jag inte vet hur långa brunster betäckningsstona har så kollar jag dem på hingsten varje dag under brunsten. Jag har en box med ett hål i så att hingsten kan sträcka ut halsen och nosa på stoet. Jag har en ögla i en vägg och en lång longerlina till den som ska hålla i stoet – detta lärde jag mig på Önnarp. Jörgen ska väl ändå anses som en väldigt erfaren och duktig hingsthållare? Jag betäcker varannan dag mot slutet av brunsten och håller stoägare uppdaterade dagligen. För mitt eget samvetes skull.

För samma samvetes skull så har jag snart tempat Bingo i en veckas tid efter den olycksamma sparken. 

Igår fick jag väldigt goda råd av en mycket erfaren och duktig hingsthållare. Hon har fött upp väldigt duktiga och framgångsrika avkommor och jag ser henne som lite av en mentor. Jag har frågat henne i flera år om råd och stöd med allt från betäckningar till till salu annonser och anmälningar till hingstvisningar. Frågar man ingenting, får man ingenting veta.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se