Häst

Det är skillnad på hästfolk och folk med häst.

Det har varit en väldigt jobbig resa i från första dagen egentligen. Det började med att jag hade en stallplats garanterad, men det flyttade in ett sto emellan, så då hade jag plötsligt ingen stallplats längre. Det ordnade sig till slut och jag fick flytta dit båda hingstarna. Men sen började allting bli underligt. Det som verkade vara en riktigt bra deal visade sig bara handla om att inkassera pengar och att allting skulle vara så billigt som möjligt.

Hösilaget har varit varierande, så har även service, uppriktigheten och kontaktbarheten varit. Det är verkligen svårt att lita på folk och än mindre ta en diskussion med någon som man inte får tag på, när det behövs, typ som när deras häst blivit påkörd, min häst blivit sparkad eller när man behöver tala om att en häst är sjuk eller inte. Att ringa till mig och säga att ens häst ”nog har kolik” men att det får ”vänta en timme eller så” är ett lagbrott. Såhär står det i Djurskyddslagen

Grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas och skötas
2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
9 § Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär, eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart. Lag (2003:1077).

Nu tillkallades veterinären, av mig. Att låta en häst som man förmodar har kolik ”vänta en timme eller så” innan man ens kontaktar en veterinär – anses således som ett lagbrott. Men jag förstod ju först i efterhand, med tanke på vad det kostar att avliva och bortforsla det döda kadavret, varför det inte var så bråttom…
Vidare i djurskyddslagen står det följande

3 § Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn. Fodret och vattnet ska vara av god kvalitet och anpassat efter det djurslag som utfodras.

God kvalité kan ju diskuteras i timmar, men ett säkert tecken på att kvalitén är katastrofal är när hästarna inte äter det och magrar av. Vidare, på jordbruksverkets hemsida, kan man läsa följande ”Inspektera din hästs hovar regelbundet och verka dem vid behov. Du ska se till att din hästs hovar skyddas med skor eller liknande om det finns behov av detta till exempel om den är ömfotad.” Detta gäller alltså alla hästar, inte den hästen som man tycker bäst om.

Sen kommer vi till det här med tillstånd, som några av mina vänner på Länsstyrelsen jobbar med. Det är nämligen som såhär att om du behöver ett tillstånd om du ”samtidigt förvarar eller utfodrar fyra eller fler hästar, till exempel hyr ut boxplatser i ett stall. Din avsikt ska vara att det är något som sker samtidigt och regelbundet, det vill säga inte bara någon tillfällig inhysning”. Detta tillstånd söker man hos, Länsstyrelsen. I undantagsfall behöver man inte ansöka om ett tillstånd, denna information finner man här. Jag läste vidare att personen som driver stallet ska anses lämplig…

Det är svårt att inhysa hingstar i stall, eftersom de medför vissa ljudnivå-stegringar, farande fram och tillbaka i hagen och då såklart risken att hingst och/eller stoet tar sig in till varandra. Ibland undrar jag varför vi överhuvudtaget har hingstar, eftersom de ska vara helt omöjliga att hålla i stallar. Det fungerar tydligen att ha hingstar som tävlingshästar med tanke på att majoriteten av alla tävlingshästar idag på högsta nivå är just hingstar. Så det är beundransvärt att mina hingstar har fått stå i detta stall, men det är helt klart värt en resa på 4 mil för att slippa orosmomentet om mina hästar överhuvudtaget får mat, får komma ut, har vatten, hinner äta upp eller om det går att få kontakt med stallägaren om dess häst blivit påkörd?

Jag har haft många sömnlösa nätter med tårar i ögonen, där jag rivit mitt hår över helt otroliga uttalanden och åsikter och kanske framför allt velande och osäkerhet. Jag vill jobba inom den rättspsykiatriska vården, inga problem, men de människorna inser ju (oftast) sina egna begränsningar och får MEDICINERING i syfte att lindra dem.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se