Häst

A day to remember.

Den 15 april 2009 föddes min första egna uppfödning, Valorous Monarch. Sedan den dagen har jag haft förmånen att ha honom i mitt liv och uppleva massor med honom. Första gången han åkte hästtransport och min hovslagare Micke fick lyfta in honom i transporten efter att Monarch vikt in sina långa framben och lagt sig på rampen.

Första sommaren på sommarbete när Monarch hjälpte till att trimma Belle Sensations man inför premieringen. Jag hade rykt hennes man relativt kort, men när jag och Hanna kom till hagen två dagar senare så var den verkligen kort. Monarch såg väldigt oskyldig ut.

Monarchs första utställning i Hölö därtill ingick första temperaturmätning, första febern, första skadan, första badningen och första visningen. Vi tyckte på morgonen att Monarch var v ä l d i g t snäll för att vara en 2 månader gammal hingstunge som blev badad för första gången i sitt liv. Det berodde på att han några dagar senare hade fått ett sår på ena frambenet som blivit inflammerat och nu stod han med 40 grader i febertopp. Men han ställde upp!

Första gången han gick ifrån alla sina kompisar i lösdriften för att bli fotograferad för Tidningen Ridsport som 1 åring skötte han som ingenting annat. Han kom så snällt till mig och lät sig fångas och ledas ifrån mamma och alla kompisar.

Första gången han åkte transport själv var från Förslöv vintern 2011 då 2 år gammal och resan upp till Växjö. Han gick ganska snällt med oss ut ur hagen och rakt in i transporten. Sedan åkte han snällt hela vägen upp till Växjö och stod sedan och väntade i släpet i 20 minuter utan att bekymmer.

Första gången med träns var våren 2011. Han fick låna ett gammalt Brolöten-träns som jag fått utav Chris 2004. Han lät sig snällt bli tränsad ute i hagen.
Första longeringen fungerade ungefär likadant. Han följde snällt med ut ur hagen och till ridvolten sedan lät han sig longeras helt enkelt. Utan ledare eller någonting så gick han längst ut på min 8 meters lina, som om han inte gjort något annat.

Första natten på box och första dagen ensam i en egen hage, första löshoppningsträningen, första gången med sadel, första gången han blev tömkörd, första gången någon satt på honom, första gången han fick sina ben spolade, första hingstpremieringen, första 3årstestet och första ridturen.

Kärlek

Jag har varit där. Vartenda steg. Och idag för första gången red jag min alldeles egna uppfödning Monarch. Vilken ponny! Han stod som ett ljus när jag satt upp och Pernilla ledde oss lite på volten innan hon tittade på mig och sa ”Jag tror ni klarar er själva..!” Sedan släppte hon. Wow. Han är som smör i munnen och är otroligt samarbetsvillig. Han är nog bara 142 cm men han känns mycket större. Den enda egentliga skillnaden mellan att sitta på honom och på Bingo är att Bingo har en NÅGOT längre hals. Det kändes som om jag satt och styrde Monarch i öronen. Framför mig fanns bara en bred, tjock och långhårig hals! Men vilken trevlig individ han är! Han var otroligt lätt att få i en bra arbetsform och Pernilla som satt bredvid sa bara ”Jag gillar din ponny!

Helt klart en utav de 10 bästa dagarna i mitt liv.

Tack pappa, för att du gett mig möjligheten att få uppleva denna dag.

Valorous Monarch
Valorous Monarch

 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.