Häst

Tid att reflektera.

Jag har aldrig tidigare varit intresserad av unghästar förrän jag själv stod med flera stycken i stallet eller i arbetet. Det var dags att lära sig då kände jag. Så jag började lyssna på alla med erfarenhet av unghästar och har sedan dragit ett generellt snitt för vad jag tycker är bra för en unghäst och vad som är mindre bra. Något som är väldigt viktigt för mig, och enligt min åsikt till en hållbar häst, är att jag skyndar långsamt med mina unghästar.

Mina två unghästar är väldigt olika. Den ena, Monarch, har oförskämt lätt för sig i allting vi gör. Jag är därför noga med att inte göra för mycket, eller för långa saker med honom. Han är riden ungefär 15 gånger på 1 år om jag ska räkna med de 2 gångerna vi bara satt på honom. Han har nu fått en 1 månad lång vila för att få smälta intryck. Detta på inrådan av Pernilla, som har en enorm unghästvana, speciellt i jämförelse med mig. Monarch kunde de mest basala grejerna som igångsättning, jämn och bra arbetsform, halt och styrning. Jag begär ingenting mer av min treåring i dagsläget. Han har även skrittat och travat över lite cavalettibommar men mer än så har det inte blivit och mer behöver han faktiskt inte kunna just nu. Efter hans vila så ska jag börja träna honom mer kontinuerligt och efter årskiftet ska han kunna gå i en stadig form, framme vid bettet i alla gångarter. Det är skillnad på halvblod och ponny! Hannas 3åring hoppade en bana häromdagen!
Vi hade i princip kunnat börja hoppa Monarch redan nu, han ställer liksom upp på allting vi ber honom om. Men jag känner att jag har gott om tid att lära honom hoppningens konst så just nu behöver han bara vara tre år!

Bingo Bell RC 112, tömkörning 11 november 2011.

Bingo, å andra sidan, är en mycket känslig och försiktig herre. Med honom fick jag skynda väldigt, väldigt långsamt för varje ny grej vi ålade honom så blev han spänd och misstänksam. Vi fick till exempel börja varje uppsittning med att ställa oss på en pall 5-6 gånger innan vi fick hänga på honom 4-5 gånger för att sedan försöka sätta oss på honom ytterligare 3-4 gånger. Och så höll det på. Det tog alltså mycket, mycket längre tid att rida in Bingo än vad det tog att rida in Monarch. Bingo fick en väldigt lång vila över betäckningssäsongen eftersom han inte gick att rida på men innan han gick in i sin vila så gick han i skritt, trav och galopp och styrningen fungerade jättebra. Jag valde dock att tömköra Bingo en hel del i början för att vänja honom vid linor och kanske framför allt att någon höll honom i munnen, något som i början bara resulterade i att han stod på bakbenen…
När jag satte igång Bingo så var fokus på att smyga igång och se till så att vi inte gjorde några tillbakasteg i hans inridning. Han kastade av mig en gång i vintras, och detta resulterade i att vi fick börja om med pallen (!!) vilken vi efter några månaders träning äntligen fått bort. 1 steg fram, 2 steg tillbaka. Så det var som att rida in Bingo en gång till förutom att det nu gick mycket lättare. Kraven på Bingo är lite högre än Monarch eftersom Bingo snart är 7 år och ridmässigt ligger 4 år efter sina årssyskon. Bingo är också lite eftersatt i sin kroppsutveckling så här gäller det också att skynda långsamt och göra många olika saker.

Skynda långsamt och tänk på att er häst/ponny ska hålla i ganska många år, även om det går lätt och är väldigt roligt när den utvecklas positivt!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.