Häst

Inte förvånad…

De allra flesta connemaraponnyer som tävlar idag, tävlar i hoppning. Jag är inte förvånad. Vi får trots allt vad vi avlar och vi avlar inte speciellt mycket gångarter på våra ponnyer.

Rörelser: Fria, lätta, naturliga. Energisk och vägvinnande gång utan överdrivet höga knärörelser.

Detta är rasstandarden för connemarans gångarter, ”utan överdrivet höga knärörelser” men den ska ändå vara vägvinnande och energisk. Och vad menas egentligen med fria och lätta? Allting är en tolkningsfråga. Connemaran ska ha ”energisnåla” gångarter för att kunna vara uthålliga. De ska inte bränna en massa energi på att ”trampa luft”.

Här är en häst som vinner VM – Totilas. Han har, vad man kan kalla, höga knärörelser. Rörelserna är inte gynnsamma för ett liv i det vilda och är också helt orelevanta vid hoppning. De skulle förmodligen försvåra själva passagen till hindrena då hästen förmodligen mest skulle ”trampa luft” och inte ta sig så pass mycket framåt att de skulle hålla sig inom maxtiden. En häst som hade en j ä t t e s t o r galopp var Magic Bengtsson, som tävlades av Peder Fredricson, i hoppning! Men dessa knärörelser vinner VM och OS och så vidare. En häst som inte har speciellt höga knärörelser är, Parzival, han vinner ändock VM och OS. Så, givetvis finns det undantag som bekräftar regeln. Den senare av dessa är väl en häst som har väldigt lika gångarter och således inte har några ”dippar” i sina program, han gör inget sämre än det andra, han gör allt lika bra! 🙂

När man tittar på resultatlistan för finalen till ungponnychampionatet i dressyr så ligger det en idel ström av ASRP i topp. Jag råkade vara väldigt nära ett connemara-ekipage och det är absolut inget fel på dennes ridning, men hästen har inte gångarterna att jämföra med en ASRP. Missförstå mig inte nu, jag har absolut ingenting att säga om connemaraekipagen på finalen hur de reds eller inte reds, utan jag ser nu bara till hästens gångarter. Självklart påverkas hästens gångarter av hur pass bra en ryttare kan visa dem. Men rent krasst så har ASRP bättre (?) högre, rörligare rörelser med större mekanik, något som eftersöks hos dressyrhästen – är jag helt fel ute här?

Eller är det så enkelt att det finns för få duktiga dressyrryttare? Eller är det ”lättare” att rida en ponny i hoppning?

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.