Häst

Öva !

Det finns ingenting som heter ”jag kan inte linda ben” eller ”jag kan inte tömköra min häst”. Det heter ”jag har övat för lite”. Slutdiskuterat.
Okej okej inte helt slutdiskuterat för det finns hopplösa fall både i människo- och hästform. 😉

Jag och Pernilla diskuterade detta idag. Vi, anser oss, kunna linda benen på våra hästar. Jag erkände mig katastrofalt dålig på att knoppa – mycket på grund utav mitt val av ras. Connemaran är sällan knoppad (om inte på tävling då) till skillnad från SWB som är knoppade ofta och mycket! Pernilla erkände sig dålig på ponnyflätor medan jag däremot är en fena på dessa!

Jag kan göra pannknoppar (om jag bortser från den jag gjorde på Sulan på auktionen, men jag skyller på att halva pannluggen råkat följa med trimmern..). Varför kan jag detta då ? Jo! För att jag i princip alltid flätade luggen på mina ponnytravare och det är samma princip!

Så, övning ger färdighet. Jag lärde mig linda ben på Brolöten, där är det petigt med lindningen. Jag lindar (både paddar och lindor) UTÅT -> BAKÅT. Det är trixigt på ena sidan av hästen men det går! Jag börjar mitt på benet och lindar sedan nedåt, 3-4 varv runt kotan och sedan 50/50 omslag upp till avslut högst upp. Verkar simpelt va? Fungerar för mig 🙂 men jag har övat sen 2003… Och jag gjorde mycket fel i början. Och blev utskälld av Emelie Brolin. Vilket gjorde det hela än lite värre 😉

Detsamma gäller tömkörning. Öva, öva och öva. Jag körde ponnytrav, fick lära om allt på nytt t ex sluta skenkla i vagnen – gör precis ingen nytta där. Driv med rösten eller pisken. Tog mig säkert 3-4 månader att sluta sitta och försöka klämma om hästen i vagnen. Kan ni tänka er hur länge det tog att bli av med smackandet när jag väl satt på hästryggen? Slutade med trav 2007, har inte slutat smacka ännu (sorry Jannica 😉 ) ! Däremot lärde jag mig känslan i handen på töm! Något jag har haft stor nytta av.

Allting handlar om ö v n i n g. Oavsett vad du ska göra. Öva lasta, öva åka släp, öva åka till nytt ridhus, öva miljöombyte, öva öva öva öva och för din egen skull – ta hjälp om det kör ihop sig? Be någon som kan att visa hur de gör. Sannolikheten att det som inte fungerar blir sämre är mycket större om du inte först inser dina egna begränsningar.

Och ja just det en sak till innan jag somnar!

För allt i världen, ha hjälm på er, jag blir så makalöst trött på mänskligheten när folk hänger på sina hästar 13523st olika sorters skydd och skavlindring men sedan sitter de upp utan hjälm …

20121116-234153.jpg

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.