Häst

Efterprövning och paragraf 16

20121207-081647.jpg

Nu drar det snart ihop sig för flytt! Ska bli så roligt. Mitt nya stall är dock inte färdigt att flytta in i riktigt ännu.

Stallet är byggt för 10-15 år sedan (enligt uppgift av min hovslagare). Takhöjden är maximalt 2,50 högt vilket gör att jag inte får ha hästar över 1,57cm i mankhöjd i stallet. Det gör inte mig så mycket med tanke på att jag har ponnyer. Däremot är en utav stallgångarna knappt 1,5m bred! Ännu smalare när en boxdörr är öppen!
För att göra stallgången bredare så måste jag flytta in en vägg till Sadelkammaren ungefär 0,5m för att göra stallgången tillräckligt bred. Som tur är finns det utrymme i övriga stallbyggnaden att bygga en ny sadel-/foderkammare!

Alla galler i stallet är dessutom armeringsjärn. Som sitter lösa i skenor = inte bra. Som tur är så går de att plocka ned och det är också vad jag har tänkt göra!

Så jag ringde till Länstyrelsen för att kolla om stallet blivit förprövat innan, men med tanke på stallgången och armeringsjärnen så blev jag inte direkt förvånad när ansvarig på LST kliade sig i huvudet och inte hittade att stallet ens var byggt! Detta kan ju även bero på att stallet är ganska gammalt!

En av anledningarna till att jag visste allt detta om stallets utformning är för att en utav mina bästa vänner, Jannica, jobbade med sådant innan! Lärt mig massor av henne som jag inte hade en aning om innan angående stall. Jag har även fått råd och hjälp av en annan mycket god vän som jobbar med detta dagligen. Vad vore man utan vänner ? 🙂

Tillsammans med LST kommer även en kvinna från djurskyddet som ska hjälpa mig att utforma mitt paragraf 16-beslut.
Tillstånd enligt paragraf 16 djurskyddslagen behöver du om du yrkesmässigt eller i större omfattning föder upp, förvarar och utfodrar, upplåter eller säljer djur.

Jag vill ha alla papper i ordning innan hästarna flyttar in samt innan Bingos betäckningssäsong sätter igång som en garanti för besökande stoägare. Gården är även försäkrad och vi ska gå igenom ”Säker hästverksamhet” som ytterligare en garanti på att gården minskat riskerna för eventuella skador och/eller olyckor.

Nästa helg är det stora hundmässan i Älvsjö dit jag och Jonas ska ta oss för en titt 😉

20121207-081656.jpg

20121207-081722.jpg

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

6 kommentarer

  • Pernilla

    Hej! du verkar ju ha koll på det där 🙂 jag har också ett gammalt stall, och har lite funderingar. ska du göra en 2 meter bred stallgång? vad har du för mått på boxdörrar? ska du ha helt utan galler? syftar du på att armeringsjärn lätt bågnar och inte är så stabila?
    mvh Pernilla

    • rc70

      Hej Pernilla!

      Jag ska göra en 2 meter bred stallgång. Som den är idag är den bara drygt 1,5 meter och som jag skrev så bygger ju boxdörren ut lite också när den är öppen. Armeringsjärn är ”strängeligen förbjudet” att ha i stall har jag blivit informerad + att jag vid ett tillfälle (i ett annat stall) bar ut en fölunge som blivit harpunerad när armeringsjärnet hade böjt sig in i boxen. Det behövs inte så mycket för att järnen ska bågna! Jag ska ha helt utan galler hade jag tänkt. Hingstarna jag har idag är väldigt snälla och fixar att stå i en box utan galler.

      Vad gäller boxdörrarna så är de ungefär 1,2 – 1,4 meter breda.

      Jag såg att jordbruksverkets hemsida ligger nere, annars står allting du behöver veta där! 🙂

      MVH

      Johanna

      • Pernilla

        Hej! Jo, jag vet att både stallgång på 2,5 meter och boxdörr på 1,2 m är ”bör”. Mina dörrar är 90 cm och den breda gången är inte 2,5 meter… mellan gamla foderbordet och gamla f.d. spiltor (med kullersten!). sen är gången in till en box för smal tycker jag, och gången in till en annan ok men inte så bred… ja jag får väl se när lst kommer ut. svårt med gamla stall, när det från början är dumt planerat också…Mvh Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.