Häst

Arg, ledsen och förbannad.

Idag blir det ett argt och irriterat inlägg.

Fyfan va problem Susanne i Risinge orsakade mig. Det är över ett och ett halvt år sedan hon lärde Monarch att det är okej att bitas genom att ge honom havre i belöning varje gång han försökte bita i sin grimma. På grund av okunskap och en outtalad rädsla för Monarch så gjorde hon det som fungerade bäst för henne i stunden. Detta j#vla beteende resulterade i att Monarch snabbt lärde sig att bits man – så får man havre.

Detta har vållat ”en del” problem för mig, och idag min sambo. I över 1,5 års tid har jag tillrättavisat Monarch VARENDA J#KLA GÅNG han har bitit, försökt bita eller rent av missat i ett försök att bita mig eller någon annan. Detta har inte lett någonstans, Monarch är en tuff ponny. Han kan ta stryk, skaka av sig och återgå till sitt normala tillstånd. Inte rädd, inte avskärmad och framförallt inte berörd.

Idag bet Monarch Jonas i bröstet när han skulle ta in honom. När Jonas försökte hytta åt honom – så gjorde han det han lärt sig kommer efter att han bitit någon. Han KASTADE sig bakåt och höll sig ifrån Jonas. Då tog jag över. En del smågrejer har Monarch snappat upp – bland annat att kan ska akta sig för matte när man gjort något dumt. Detta var inget undantag. När jag tog tag i grimskaftet och tog ett bestämt steg emot honom VRÅLANDES ”NÄR I HELA HELVETE SKA DU LÄRA DIG ATT SLUTA BITAS?!” så går han redan baklänges på bakbenen. Vi har diskuterat detta så många gånger. Så många gånger har han blivit tillsagd att inte bitas – ändå tar moder natur över och hans frustration över att jag bara passerade hagen utan att ta med honom utlöstes i att han bet Jonas.

Men jag antar att i slutändan får jag skylla mig själv. Det är jag som favoriserat Monarch genom att underlätta för mig och ta in honom först. Jag som tillät att han fick bita i sin grimma eftersom-hans-pappa-alltid-gjorde-det-och-jag-saknar-honom. Och det är ju jag som fortfarande behåller honom som hingst. För det är säkert det som är problemet. Med tanke på att hingstar ju avrättar, äter och begraver både medryttare, deras hästar och framförallt deras ägare OAVSETT hur mycket Kingsland-kläder de har på sig.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.