Häst

Lycklig är jag som har dig !

Allt kan vara upp och ner med unghästar. Ibland jättemycket upp och allting fungerar prickfritt och ibland jättemycket ner och det känns som om man arbetar i seg kola.
Monarch är inget undantag 🙂 just nu börjar det blir bättre men han är ju dessvärre i alla fall hälften så envis som sin åsna till mamma.

Just nu har vi stora problem att ta höger skenkel. Allt annat fungerar, hyfsat. Högergalopp sitter ju givetvis samman med det faktum att han inte tar höger skenkel, med jämna mellanrum fungerar heller inte vänster skenkel eller vänster tygel 😉 men just nu är det simpel kuriosa!

I dagarna två har jag enbart travat. Skrittat, flyttat, travat. Runt runt runt. Min sambo tyckte absolut att det såg roligt ut att göra samma övning om och om igen med variationen byte av varv. 🙂 Monarch såklart frustrerar emellanåt men kämpade på bra!

Jag rider rundade hörn, alltså innerskenkel mot yttertygel rundar jag alla hörn 1m in på spåret. Till detta rider jag mycket och många serpentiner där jag fokuserar på att han lyssnar för båda skenklarna inför varje ny hörnpassering och sedan rakrikta, rakrikta, rakrikta! Läste ett tips från Pether Markne att rida just mycket serpentiner med en häst som inte tar höger tygel, skjuter ut vänster bog och är uppenbart oliksidig. Monarch i ett nötskal. Han sa att istället för att ”överanvända” den tygeln hästen faktiskt har ett tag i så lägg istället på högerskenkel och ett uppresande tygeltag i högertygel – tvinga hästen att ta stöd i den högra tygeln. Det har fungerat förvånansvärt bra !! Monarch har blivit jättefin och jag har ridit många, många serpentiner och volter och dessutom börjat flytta han ordentligt på den öppna delen av volten för att tvinga honom att sätta in och arbeta med bakbenen. Det har verkligen givit resultat! Igår prövade jag på några galoppfattningar och även de fungerade bättre. Men det är inte konstigt att han fattar vänstergalopp när vänstersidan är rak som en pinne och hela hästen är som en ål! 🙂

Duktiga Monarch, du är min kämpe du <3

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.