Häst

Stressen.

Varje gång jag går till stallet får jag svälja den annalkande gråten i halsen och försöka att inte tänka på det enorma orosmoln som bildas längst ner i magen. Varje gång jag öppnar dörren till stallet säger jag tyst till mig själv snälla, stå upp…

Varje gång hon ligger ner får jag svälja hårt. Letar direkt efter uppenbara tecken såsom andning eller rörelser. Puuh, hon lever fortfarande. Häromdagen låg hon platt på sidan. M-m-oni-i-a… stammade jag först tyst. För att i nästa sekund rycka upp hennes boxdörr. MONIA! ingen reaktion. Fanfanfanfan. Lyste henne i ögonen med pannlampan – då ryckte hon till! Hon låg och sov. förlåt förlåt andades jag genom min puls på 120.

Så känner jag, varenda gång. Livrädd att när jag öppnar dörren så ska hon ligga död i boxen. Det är inte bra att ha hästar stående inne på NSAID-preparat i veckor. Risken för kolik ökar så sakteliga och det smärtstillande kan dölja tidiga symtom… Och jag kan inte stå i stallet och titta på henne hela dagen.

Innan jag går in igen lägger jag örat emot hennes mage och lyssnar så att det bubblar och kurrar. Inga metalliska eller uteblivna ljud. Magen fungerar än så länge. För att lindra risken för magproblem så får hon Krafft Mag- och tarm. Doften påminner så mycket om tiden med Grafit… Hela situationen påminner för mkt om den stress och sorg jag kände då.

Hovslagaren besannade mina värsta farhågor. Hon har en separation i båda fram. Det behöver inte betyda så mycket, men med tanke på hur ont hon har…så går tankarna såklart till det värsta. Nästa försök är Fenylbutazon. Och om inte det hjälper… Men sen då..?

20140215-204603.jpg

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.