Häst

Min älskade ponny.

Idag kom Lotta med flyget 17:20. Det har varit lite krångel att få tag på och få ut min egen hovslagare och Monia hade redan gått många veckor för länge med sina gamla skor på grund av dräktighetens ”odrogbara” effekt. Jag har känt mig helt lugn hela dagen inför Lottas besök, tillskillnad från tidigare hovslagarbesök med Monia den senaste tiden. Lotta har sett detta förut, hon vet vad hon letar efter och hur hon ska underlätta för Monia.

Min fantastiskt snälla veterinär mötte upp oss klockan 18 och Monia fick lite Domesedan och ett morfinpreparat. Sedan stod hon som ett ljus. Lyckan. Regent röjde runt i stallet och var charmig.

Sanningens minut, vad skulle vi bara hitta under skorna. Precis inte någonting faktiskt. Där var torrt och en del gammal sula och avlagringar. Hon hade fått en liten tryckskada av den gamla skon och sulan annars ny sula på G. Gammalt gegg från någon böld som spruckit upp. Men inget nytt. Men faktum kvarstår – Monia är otroligt hovbenssänkt, inte roterad. Hon står på sin sula helt enkelt. Det är ju såklart det man absolut inte vill ha, eftersom det är en mekanisk smärta och omöjlig att åtgärda, vinkla om. Hovbenet är där det är. Jag har vetat sen första dagen med hovslagaren att Monia är hovbenssänkt, inte roterad. Så det var inget nytt. Lotta verkade bort en kant, krattade ur hoven och såg till att det inte fanns några gömda fickor med inkapslat skit kvar, slog på en sko och ett lock för att skydda sulan. För att förklara enkelt så såg det ut som om Monia stod på en boll, så pass konvex var sulans undersida. När Lotta var klar var Monia pulsfri i båda frambenen. Kan ni fatta! Pulsfri

Och så är det. Monia får alltså 5-6 månader till. Sen möter hon upp Grafit på andra sidan. Jag har hela tiden sagt att om hon inte varit dräktig så hade hon försvunnit redan i januari. Men nu fick jag ett friskt och fint hingstföl som jag är oerhört tacksam för. Men jag kan inte låta Monia bara gå för att det är en stor sorg för mig. Jag måste vara realistisk och att låta henne slippa lida mer – efter allt hon ställt upp på mig och sin fölunge.

Älskade, älskade ponny. Jag har redan börjat sakna dig.

20140708-231241-83561434.jpg

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.