Häst

Allt blir lätt så hysteriskt

Jag googlade efter tips på att få en häst att dricka ur en vattenkopp. Jisses, att internet är fullt av folk som kan och vet bäst var väl ingen nyhet, men det sjuka var hur folk skriver. Sökorden jag använde var ”lära häst vattenkopp”, det behövs inte fler sökord. Jag fick drygt 10 000 träffar, men de allra flesta är ju inlägg efter en fråga.

DSC_0587En fråga var till exempel ”Tips på att få en häst att förstå vattenkoppen!”. Det fanns typ 20 svar på denna fråga, men 90% av svaren var ”Jag har inget tips men…” Sen kom en förklaring att det ”faktiskt är bättre att hästar dricker ur en hink”. Ja men det var liksom inte frågan och heller ingenting som den som frågade undrade över. Även fast det på en del ställen stod ”Ja jag vet att hästen dricker bättre ur en vattenkopp” så stod det i svaren ”fast hästar dricker bättre ur hink” eller ”hästar väljer att dricka ur hink”. På ett ställe stod det ”Hästar är lata djur, klart de dricker ur en hink om de inte behöver anstränga sig.” Jag tror också att hästar är lata djur och lär sig dricka ur det som är bekvämast. En av tio kanske hade ett tips på hur den hade gjort, någon skrev att det tog ett år att lära hästen men nu fungerar det. Men som skrivet, de flesta ville bara poängtera att de faktiskt läst att det är bättre för hästen att dricka ur hink – kul kuriosa, ingen visste varför.

Alla var däremot rörande överens om att det måste vara ett flöde på 8l/minut i en vattenkopp. Snabbt räknat så räcker alltså en 20l vattenhink ungefär 2,5 minut sedan står hästen utan vatten resten av natten! Däremot om hästen har en vattenkopp som den kan dricka ur så har den tillgång till 3840 liter om den står inne i 8 timmar och har ett flöde på 8 liter per minut. Dessutom svårt för hästen att välta ut vattenkoppen under natten.

Men vattenkopp är faktiskt en lyxprodukt, speciellt om de är eluppvärmda.

Hittade även kommentarer som ”min häst är rädd för ljudet” – då är det helt klart dags att vänja den vid det ljudet kände jag. När jag hängde upp ett hönät till Regent så tyckte han att det var fruktansvärt varje gång nätet flyttade på sig för det kom ett litet, litet skrapande ljud. Men vet ni vad? Han tröttnade efter kanske 5 minuter och slutade hoppa iväg varje gång säcken rörde på sig.

DSC_0568Rex lärde sig att dricka ur vattenkoppen direkt, helt själv, för hans mamma VÄGRADE dricka ur den. Det spelade ingen roll vad jag provade så lyckades hon undvika att trycka på ventilen till vattnet. Men Rex är så otroligt nyfiken att han kopplade direkt att trycker man på den svarta grejen så kommer det vatten. Monarch dricker ur en vattenkopp så fort han får chansen, förmodligen för att det låter roligt och för att det är spännande. Bingo, som normalt sett är fruktansvärt skeptisk till allting nytt, hade inga som helst problem att lära sig att dricka ur en vattenkopp. Regent har inte fått börja använda sin vattenkopp ännu eftersom jag vill veta att han dricker tillräckligt med vatten så länge han äter mjölkpelletsen men sedan är det dags för honom att också lära sig hur vattenkoppen fungerar.

Belinda dricker ur vattenkoppen, men trycker inte fram något nytt vatten. Hon är absolut inte rädd för ljudet för jag brukar stå och trycka fram åt henne när hon har näsan i. Det är bara det att hon får ner sin nos i vattenkoppen, med råge, utan att ens behöva nudda ventilen. Jag brukar lägga i ett stort äpple i början om då åker emot ventilen när de försöker bita i det – perfekt. Belinda åt upp äpplet utan att röra ventilen.

Det är bekvämt med vattenkoppar det sparar min rygg oerhört. Allt vatten fryser i stallet när det blir vinter i ett kallstall – newsflash! Jag har frostskyddskabel på hela vattenledningen så vattnet är verkligen ljummet. Så fort det blir kallt ute så står det på alla hästtidningar att ”Hästar vill inte dricka kallt vatten, då blir de nedkylda!!!!” HUR FAN HAR HÄSTEN ENS ÖVERLEVT SÅHÄR LÄNGE? Växte det MASH med tillhörande tillbringare ljummet vatten i skogen!?

– Det är som alla besöken hos MVC innan du ska föda barn, de MATAR dig med allting som kan gå åt helvete, men lägger snällt till på slutet ”Men det brukar gå bra!” Ja men tacka fan för det, annars hade jag velat hoppa av nu direkt.

Jag var på en föreläsning en gång med ASVHs satsning UNGASVH där vi fick lyssna på en ”meriterad uppfödare och veterinär” som pratade om fölning. Efter ungefär 3/4 av föreläsningen var jag tvungen att fråga ”Men överlever det någonsin något föl?” För fram tills dess hade hon BARA dragit allting som kan gå fel under en fölning. Kul att sitta där som ny uppfödare och få sin entusiasm över första fölet totalt kvaddat genom att matas med ALLTING SOM KAN GÅ FEL.

Precis allting kan gå fel. Och oroa dig inte, det kommer att gå fel, förr eller senare.
Hästar får kolik, ibland även hästar som dricker vatten ur vattenhink och får sitt vatten ljummet i hagen under minusgrader. Ja absolut är bristen på vatten i kombination med stor grovfodergiva en annalkande kolikbomb – men en hel del hästar överlever faktiskt natten i boxen utan att dricka vatten. Monia t ex var världsmästare på att slå ut sin vattenhink. Förmodligen i samma sekund som jag stängde dörren för natten och där stod hon hela natten utan vatten – hon dog inte en enda gång. När Belinda inte haft tillräckligt med vatten, för att hon t ex slagit ut hinken, då har hon inte ätit upp allt hö. Hittills inte varit död en endaste gång när jag kommit ut. Hon hade visserligen lite magknip i september, men då hade hon minsann en vattenhink i sin box – full med vatten.

jag hade gärna haft 3 st Thermobar att ha ute i hagarna, men jag har inte råd! Så jag tänkte svänga iväg till Biltema och K-rauta och köpa lite prylar för att bygga en egen vattentunna som jag hittade beskrivning till på nätet! Perfekt!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.