Häst

Visste du att…

Den engelska fullblods hingsten Native Dancer som tävlades under 1950-talet tros finnas i 75% av idag verksamma amerikanska galopphästars stamtavlor.
Native Dancers avkommor hade ofta problem med veka kotor och detta sägs vara en utav anledningarna till att flera utav hästarna med honom i stamtavlan, dött under årens lopp på grund av benfrakturer kring kotorna.

Galopphästen Eight Belles (2005-2008) bröt båda kotorna i sina framben efter Kentucky Derby 2008. Native Dancer dyker upp mer 5 gånger i Eight Belles stamtavla.
Galopphästen Barbaro (2003-2007) bröt ena frambenet (på 20 ställen) vid The Preakness 2006 – detta var också det enda loppet han förlorade.

Secretariats mamma, Somethingroyal, dog 1983, 31 år gammal.
Secretariat togs bort på grund av fång 1989, 19 år gammal.
Secretariat var varken inavlad eller besläktad med Native Dancer.

Den australiensiska galopphingsten Phar Lap (1926-1932) blev förgiftad med en stor dos arsenik några dagar innan sin död som 6 åring. Detta bevisades 2006 med hjälp av några hårstrån från hingsten. Hästens skötare och andratränare Tommy Woodcock erkände på sin dödsbädd 1985 att han kan ha förgiftat hästen med en så kallad stimulant. En stimulant var en dryck som innehöll arsenik, koffein, kokain och stryknin belladonna och som ofta gavs till hästarna innan loppen. Denna stimulant i kombination med hästens försvagade hälsa tros vara orsaken till att hingsten avled den 5 april 1932. Phar Lap anses vara en så viktig del i Australiens historia att barn får lära sig om honom i skolan i Australien och på Nya Zeeland, och han finns med i Australiens medborgarskapstest.

Det engelska fullblodet Humorist förbryllade galoppvärlden när han föll ihop och dog efter att ha vunnit Derbyt 1921. Hingsten startade i många lopp som slutade ungefär likadant varenda gång, efter att ha legat i ledningen så tappade han allt på upploppet och stapplade i mål sist i fältet. Hingsten kunde ena dagen vara frisk och pigg för att nästa dag matvägra och knappt orka gå. Tränaren trodde ändå på hingstens kapacitet och anmälde honom till Derbyt 1921, vilket han otroligt nog vann. Det anlitades en konstnär som skulle måla av Humorist efter hans vinst i derbyt. 30 minuter efter att målningen var klar hittade hästens skötare honom död i sin box med blod rinnandes ur ena näsborren. Obduktionen visade senare att hingsten bara hade en lunga.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.