Häst

Godkänd Connemarahingst!

Om du någon gång drömt om att äga din egen connemarahingst så har du nu chansen att köpa en i ett prisspann från 10 000 kr till 200 000 kr lite beroende på utbildningsnivå och ålder snarare än stamtavla. Till salu finns Janus RC 71s godkände son Cedrick tex. Eller vad som förmodligen är sista godkända hingsten efter Kimble RC 22, Matador. Det går även att köpa en framgångsrik avkomma till Juno Rory RC 56 som även han råkar vara en godkänd connemarahingst ingen mindre än Golden Garlic.

3 hingstar med egentligen helt olika stammar kostar alltså från 10 000 kr till 200 000 kr. Så vad väntar du på, det är ju bara att välja, ett sådant här erbjudande lär inte dyka upp igen.

Vad jag kan förstå så är inte Idholmens Matador använd alls mycket och avkommor efter Kimble lär inte finnas i speciellt stora grupper längre. Med Långarnö Cedrick finns det förmodligen lite fler släktingar eftersom hans pappa är Janus som själv fanns i avel tills för snart 2 år sedan då han togs bort på Irland. Golden Garlic är lite använd eftersom han har tävlats mycket i sina dagar, han är dock inte mer än 11 år gammal. Eftersom han är efter Juno Rory så lär det finnas gott om släktingar till honom,  fast kanske flest genom Juno Rorys helbror, Rolls Royce.

Sen kan man ju ställa sig frågan VARFÖR hingstarna är till salu. Beror det på för lite betäckningar? Beror det på ekonomiska aspekter? Beror det på ointresse? Eller beror det på något helt annat.
Jag vet att Golden Garlics ryttare är för gammal så de vill sälja honom till någon som vill satsa inom sporten. Tror dock att priset är lite för högt för att de ska få honom såld, eftersom han går för 200 000 kr och INTE har vunnit SM. När det finns billigare sportponnyer som HAR vunnit SM att tillgå. Tyvärr tror jag att ”VUNNIT SM” slår lite högre än ”HAR GÅTT SM” när det kommer till prisskillnaden, även om Golden Garlic är en otroligt fin häst som är guldbelönad på utställning och som då dessutom är en godkänd Connemarahingst.

Långarnö Cedrick säljs av sin uppfödare, vet faktiskt inte riktigt varför. Hon har kanske inte tiden att ha honom kvar och vill att han ska komma ut på tävlingsbanorna, om man ska läsa av vad som står i annonstexten. Men som skrivet, bara rena spekulationer.

Idholmens Matador är ganska gammal, 20 år, och säljs av ett Stuteri som inte haft honom så jättelänge. Jag vet att han var till salu i omgångar innan Stuteri Elektor köpte honom, kan det ha varit 2003 om man tittar på hans avkommor. Han har tävlat FEI dressyr men jag vet att det har varit svalt intresse om hingsten när man talat med ”äldre” uppfödare som har haft tillgång till hingsten länge. Det kan ju även berott på att hingsten helt enkelt bott på fel ställe och att stoägarna valt hingstar som stått närmare? Det brukar vara ett fenomen, ”har jag hört”.  Han kanske inte heller uppnår de krav som stoägarna har på hingstens matchning till deras ston.

Är det inte fel på hingsten i sig så står den för långt bort. Det var bättre förr när man tog stoet i grimman och gick över till grannen och betäckte sitt sto medan hingsten hade lunchrast från arbetet i skogen. Det var tider det, säger jag som är född 1986 och fram tills 2007 aldrig ens varit på Flyinge även om jag var mycket väl medveten om vad som försigick där.

Jag hittade ett ganska lustigt blogginlägg från hösten 2006 där jag skrivit följande:
Nu när jag äntligen köpt mig en egen svensk godkänd hingst så ska stoägarna har utländska hingstar!”. Det stämmer tydligen aldrig. Jag tror aldrig jag varit så glad som när familjen Kulstad ringde mig under RIKS i Eskilstuna och hörde sig för om de kanske kunde komma och betäcka med Grafit ”nu när han står så nära!”. VINST ! Det var alltså en idé att skicka hingsten 60 mil bort för att han skulle skrapa ihop till i alla fall 1 utomstående betäckning. Total lycka.

Fast fryst semin verkar ändock vara ett ganska svalt ämne inom ponnyaveln så vitt jag har märkt. Under de snart 4 åren som jag har haft Grafit på fryst semin så har 4 personer hört av sig. 1 utav dem hade faktiskt ett connemarasto. De andra har haft allt från varmblodstravare som tyckte att hingsten ”var söt” till en kvinna som födde upp New Forest och ”ville testa något nytt”. Alla har vi våra tankar och idéer.
Dessa personer frågade 100 frågor och lät jätteintresserade och slutade samtalet med ”Jag hör av mig när vi närmar oss brunst”. Måste varit svårt att avgöra brunsten på dessa ston, eftersom de inte hört av sig på 4 år.

Problematisering, ska jag sälja seminen, som kostat mig en förmögenhet att tappa till en person som vill få en söt travhäst-connemarakorsning? Självklart får hon lägga ut hur mycket pengar hon vill på att få fram en så söt avkomma, så om hon vill använda en fryshingst istället för grannens ej godkända 3 åring så absolut. Men frågan är om det bara handlar om pengar, eller om det handlar om att jag vill använda Grafits sperma till att producera ponnyer som kan representera honom? TYVÄRR (kanske inte ska skriva tyvärr) så vill jag ju hellre ha fram en renrasig connemara som kan utvärdera hingsten…

Jag sa precis till min goda vän Jannica att jag får väl ge bort seminen till vänner och bekanta. Det verkar nästan vara det enda sättet att få den använd… Jag ska ju självklart göra mig en Monarch till va det lider så det är nog bäst att seminen ligger frusen på Flyinge after all..

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.