Häst

Ibland funderar jag om jag verkligen är riktigt klok…

Igår hade jag schemaläggning på jobbet, vilket innebär administrativt arbete således inte involverad i vården. Skönt med omväxling kanske både för mig och patienter 😉 Det drog ut på tiden men vi var i alla fall färdiga med allting när jag kom hem. En timme sent, men sådant är livet. Du ska inte klaga och allt det där 🙂
Ponnyerna hade uppstigning vid 05:15 igår och gladast att få komma ut är ALLTID Royal. Han börjar gnägga och brumma så fort jag visar mig i stallet och han har BRÅTTOM ut till hagen. Han har blivit så himla stor! Han har vuxit jättemycket bara nu i vår och han är så himla grov. Det ska bli spännande att se vad det ska bli utav honom. Gulbrun är han i alla fall, han kommer inte att bli skimmel. Bingo är lite mer slentrian på morgonen. Han går så långt bakom mig som grimskaftet tillåter medan Royal går (med kedjan i munnen som en napp) precis bredvid mig hela vägen ut. Jag tar dessa två herrar samtidigt för att spara tid. Prinsessan har visserligen också väldigt bråttom ut. Kanske framförallt för att det inte finns någon som är så HUNGRIG som Prinsessan och som, enligt henne själv, får så extremt lite mat. Trots att hon tillåts äta med Babsan i hagen och hon är även och nallar i Kryddans hög. Babsan jagar illa kvickt bort Kryddan så fort hon kommer nära Prinsessan. Hon har försökt schasa bort Prinsessan med, men det är föga framgångsrikt då Prinsessan bara vänder lite på sig och fortsätter äta. Babsan är med andra ord inte så högt i rang som hon gärna tror. 🙂 Babsan är däremot tjock som en mindre blåval! Jag kan se henne äta halm i princip hela nätterna i kameran. Jag har fått lite halm av Leif, men eftersom Babsan ÄTER upp allting så kan jag inte gå och hämta hur mycket som helst. Så idag har jag varit och hämtat 50 balar med halm. Det var tidig uppstigning även idag och stallet var färdigt innan klockan 07. Jag har fortfarande några balar kvar i transporten, men kroppen började streta emot efter 40 benböj med 40 kg halm i nävarna. Jag gick helt enkelt in och åt frukost. Det märks att jag varit sjuk sen i höstas, för såhär års brukar jag vara i mitt livs form efter allt stallarbete hela hösten och vintern. Men jag känner mig inte alls lika stark i kroppen som jag brukar. Min axel har dock aldrig varit bättre sen jag skadade den 2010. Men det är nog en kombination av vila och djupvågsbehandlingar (Googles stavningsprogram föreslog ”riksdagsförhandling” 🙂 ).

Igår när jag kom hem så fick jag för mig att jag behövde göra om mina stängsel lite, eller framförallt i grabbarnas stora skogshage. Det är nämligen så att det kommit till min kännedom att övertråden i grinden inte avger någon som helst form av ström. För den lutar sig nämligen Royal helt bekymmersfritt emot. Så fram med stängsel-checken och mycket riktigt – helt dött. Så det var bara till att rätta till stängslet så att strömmen gick fram ordentligt. Redan på förhand har jag alldeles för lite jordning till mitt aggregat (där ska vara 7, jag har 1). Men jag ska fixa det ”sen”. Hagen intill stallet har enligt stängsel-checken 5000V. Hingstarnas hage har 3000V nu när jag fixat till tråden. Det visade sig även att strömmen stannade vid en utav grindarna till hagen kring stallet, så den grinden fick jag helt enkelt göra om. Men jag fick gå längst ut i skogshagen först och hämta tråden, för den hade jag tydligen ställt där när jag stängslade sist. 🙂 Inte lätt att komma ihåg allt! På vägen hittade jag dock två stycken grindisolatorer som jag behövde till hagen vid stallet. Så en lukrativ promenad. De satt på en utav stolpar mitt ute i grabbarnas hage. En utav de stolpar jag inte orkat ta ner ännu, som går rakt igenom hagen. Jag var väl färdig med allt mitt pyssel vid 21:30 igår och fick då för mig att hänga tvätten, ute såklart. Det blåser en del  i Småland även idag så den är redan torr trots att klockan inte ens  hunnit slå 10.

Det ska till att jobbas hela helgen, men imorgon ska Royal åka på kollo i Södra Åreda tillsammans med Pernillas 1 årige SWB hingst ”Fille”. Det kommer göra Royal gott att få rastas med en unghäst till nu när Regent inte bor kvar. Det ska jag försöka hinna med imorgon eftermiddag/kväll efter jobbet. Kommer förmodligen inte känna igen Royal när han kommer tillbaka i höst. Jag räknar med att han kommer hem i oktober, sen ska det börja förberedas för hingstpremiering och 3årstest nästföljande år. Det ska bli SÅ spännande eftersom INGEN utav Bingos ungar hittills kommit iväg på ett 3årstest.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.