Häst

Vad kostar det, egentligen, att föda upp en ponny?

Varför ska vi i praktiken GE BORT våra föl? Varför tycker folk att 25 000 kr för ett renrasigt väl omhändertaget föl är för mycket pengar? Jag tror mig veta att gemene man inte vet hur mycket det faktiskt kostar att ta fram detta föl, och att 25 000 kr knappt ens täcker den kostnaden så att jag dessutom kan få någon form av vinst och kunna föda upp fler ponnyer.

Skulle jag lägga ut Majestic för säg 10 000 kr så skulle förmodligen mailen och telefonsamtalen hagla. Eller om jag, Gud förbjude, skriver ”Hemmet är viktigare än priset”… Det misstaget gör jag aldrig om. Det skrev jag på min annons på Monarch. Den annonsen hann inte vara ute mer än 5 minuter innan jag hade fått 10 samtal och 5 mail från människor som kunde GARANTERA mig ett bra och lyckligt hem för Monarch, om de bara behövde betala 20 000 kr för honom. Han låg ut för 50 000. Så nej, det misstaget gör jag inte om igen.

Nu har jag betäckt med egen hingst för att producera Majestic, så själva språng- och fölavgiften går ju bort i beräkningen. Men Babsan, Majsan mamma, har ju fortfarande kostat mig pengar att föda under den tiden hon varit dräktig. Låt oss göra en snabb liten beräkning på vad Majsan har kostat mig från betäckningsdatum i juni 2016 tills idag.

Babsan dräktig 2016
Hösilage (oktober 2016 -maj 2017)
(372 kg/månaden x 2kr/kg) x 8 månader = 5952 kr
Hovslagare x 4 = 2400 kr
Avmaskning = ca 500 kr
Abortvirus vaccination = ca 600 kr
Majsan föds i maj 2017
Hovslagare x 4 = 1200 kr
Avmaskning = ca 500 kr
ID-märkning & signalementsbeskrivning = 600 kr
DNA-typning & HWSD-test = 1650 kr
Passansökan = 1600 kr
Hösilage (september – december 2017)
(248 kg/månaden x 2 kr/kg) x 4 månader = 1984 kr
Försäkring 240 kr/månaden x 7 månader = 1700 kr
= 18 686 kr 
Vilket innebär att säljer jag Majestic för 25 000 kr gör jag en vinst på 6314 kr.
Som kul kuriosa täcker det INTE kostnaden för betäckning och uppstallning för det föl Babsan är dräktig med idag!! 

Lägg då till om du haft en betäcknings- och fölavgift på detta föl på i runda slängar 5000 kr (för ponny). Då är vinsten alltså 1300 kr ! Vilket inte ens räcker till en ny betäckning! Då är det alltså noll och ingen idé att fortsätta föda upp ponnyer, för du kommer gå så pass mycket back på varenda fölunge som du ”skänker” bort. Många frågar mig varför det är så DYRT att KÖPA häst. Jag brukar svara att det är inte själva hästen som är dyr, det är att ta hand om den som kostar pengar. Jag har haft T U R och inte behövt någon veterinärvård på mina ponnyer på ett tag, vilket såklart dragit ner kostnaden en del. Men tänk er om någon utav dessa hästar dessutom skadat sig under resans gång, då är det absolut inte pengar jag någonsin kommer att få tillbaka. I denna uträkning finns ju faktiskt inte heller en enda krona medräknad för slitage av hagar och stall, vatten, el eller utrustning såsom grimmor, grimskaft och allt annat som kan tänkas gå sönder under. Här finns inte en enda krona medräknat för allt fysiskt arbete, långa arbetsdagar, släpande av vatten … Ju mer jag skriver på detta inlägg ju mer inser jag vilket jäkla pucko jag är 🙂

Nedan följer mina sex egna uppfödningar – Valorous Monarch, Valorous Philadelphia, Valorous Rex, Valorous Regent, Valorous Royal och Valorous Majestic 🙂 Vem är vem? Fem hingstar och ett sto!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.