Häst

WFFS vs HWSD – det är alltid hingstens fel.

En ny typ av hästsjukdom har blossat upp – för er som alltså har missat detta. Svårt kan jag tänka mig med tanke på rubrikerna som varit i Svensk häst-media de senaste dagarna. Springbank VH II detta unghästsfenomen bär på genen! Det har alltså fötts ett eller två föl i Sverige i år med den här sjukdomen, och ett föl i USA (rätta mig om jag har fel). I alla fall är det inte mer än en handfull uppmärksammade födslar med denna tragiska sjukdom. Vi hade samma enorma sensation när HWSD uppmärksammades på Connemara. Det blev en hel orkan, men alla verkade glömma bort att det krävdes två gener för att ha en 25% risk att hästen blev drabbad. Någon kastrerade till och med sin hingst för att han var bärare. Detsamma gäller alltså WFFS, hingsten OCH stoet behöver vara bärare av genen för att fölet ska löpa risk att få sjukdomen. TA HINGSTEN UR AVEL! Men, stoet då? Varför är det bara hingstarna vi ska ta ur avel? Stoet då? Om stoet är bärare av genen så ska alltså stoet också tas ur avel. Det går ju att till 100% undvika att fölet får sjukdomen, genom att testa sitt sto och om detta är bärare använda en hingst som inte är det. Fölet har då en 25% risk att få med sig genen. Sannolikheten är ju ganska hög att alla ston efter t ex hingsten Romanov (som verkar vara bärare och nedärver till t ex Springbank VH II och Skovens Rafael) också är bärare av genen. Testa era ston, är stoet N/N för WFFS går det fint att använda en hingst som är N/WFFS och tvärt om.

Är båda föräldrarna N/N för genen så blir fölet N/N per default.
Är stoet N/WFFS och hingsten N/N är sannolikheten 50%, N/N eller N/WFFS…
Är stoet N/WFFS och hingsten N/WFFS är risken för att fölet blir WFFS/WFFS 25%.

Det är alltid hingstens fel. Är uppfödaren missnöjd med avkomman, är det hingstens fel. ”Ja men han har ju lämnat avkommor som är såhär förut”.

”http://media1.brolotensgrafit.se/2014/07/P4190058.jpg”> Valorous Monarch 3 dagar gammal 2009.[/captio
Men alltså. Varför glömmer folk alltid bort S T O E T? Är det för att vi har en känslomässig anknytning till vårat sto, som vi saknar till hingsten? I mitt fall har jag ju emotionell anknytning till båda eftersom jag oftast äger både hingst och sto (eller för den delen lånat sto). Min hingst är inte bärare av HWSD. Jag behöver alltså inte kontrollera mina egna ston, eftersom fölet inte kommer få sjukdomen oavsett om stoet är bärare eller inte. Däremot kan avkomman bli BÄRARE av genen – vilket alltså innebär att fölet inte kommer att utveckla sjukdomen. Nu har vi infört obligatorisk testning av alla föl som ska in i stamboken, för att på så sätt avla bort genen.

Jag är övertygad om att detta är en media-storm som snart blåser över. Det finns andra defekter som stoägare avlar på som är betydligt knepigare, men just det, det var ju inte stoet vi pratade om – bara hingsten.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.