Häst

Höngest, still got it.

Just nu sitter jag på en sten i Bingos hage. Hästarna har varit inne några timmar idag med tanke på det ”svala” vädret global uppvärmning bjuder på. Detta resulterar i att Bingos vardag rubbas. Trots att han också var inne. Från kl 18:20 till klockan 19:20 har Bingo motionerat, friskt, i sin hage. Han kan inte se sina ston. Trots att de är på exakt samma ställe som de var INNAN vi tog in dem i några timmar. Spelar ingen roll. Autistiske Bingo tycker inte om förändring. Så från altanen kunde jag höra honom i full fart fara fram och tillbaka, pustande, i hagen. Tur det inte är 25 grader varmt ute fortfarande och att det finns så mycket gräs i hagen…? Det kom ett moln av damm emot altanen efter ett tag. Bingo är dyngsur. Men just nu, när jag sitter här på en sten i hagen så tuggar han på sitt hö. Ja alltså det höet han egentligen inte ska tugga på förrän i höst. Han kommer hit till min sten ibland och nosar och puttar på mig. Sedan går han och tuggar lite hö, tar en tur bort till hörnan på staketet och så tillbaka igen.

Normalt sett brukar jag sitta här, på min sten, och njuta av att just sitta här på min sten. Hålla Bingo lite sällskap och njuta av att han är min, gården är min och att det snart är semester och Irland. Men i år känns det inte alls kul. Jag sitter här med en klump i magen över att Bingo just äter höstens hö. SMHI har sagt varje vecka att det ska komma regn, men här är snustorrt. Det behövs också kolossala mängder regn, regn som strilar ner inte öser. Fortfarande ingen bekräftelse på hösilaget. Jag är fortsatt försatt i vakuum över mitt och mina hästars öde i vinter. 1ton hö i småbal har jag efter att Sallys ägare betalade i småbalat hö. Det räcker inte ens en månad. Det är en relativt bisarr situation, samtidigt ett tydligt tecken på hur sårbart vi lever. Det regnar inte och hela Sveriges lantbruksmaskiner går i kris. Bönder får ingen mat till sina djur och vi hästägare står maktlösa. Har bönderna ingen mat till djuren har inte vi det heller.

Jag har varit nere och fyllt vatten till småpojkarna två gånger idag. De dricker nästan 50 liter vatten varje dag. Det är VARMT! Men de trivs i alla fall. De är runda och fina båda två och Majsan växer så det knakar. Bingo, han dricker knappt 20 och äter absolut inget salt i hagen. Undrar när han ska svimma av?

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.