Häst

Sommaren är över, med besked!

Det här långa, smala och gröna som är på marken nu – vad är det? Det är så himla länge sedan jag såg grönt gräs att jag känner mig lite osäker på om det är sant det jag ser? Mina hagar är gröna! Min gräsmatta är grön! Det känns som en evighet sedan jag fick klippa gräset sist, men nu är gräsmattan i allra högsta grad i behov av en klippning. Och vet ni, det känns himla skönt! Det har varit en tuff sommar, för oss alla med djur. Overklighetskänslan när lastbilen svängde in hos grannen med mitt hösilage har inte stillat sig ännu. Det ligger 17 st stora hösilagebalar bakom ankhuset (som tyvärr inte innehåller någon anka längre på grund av räven…). Jag har en förhoppning om en varm höst så att hästarna kan husera ute så länge som möjligt. Nu är det neråt 7 grader här på nätterna och som mest kanske 21 på dagarna. Haha, en helt normal svensk sommardag?! Det har regnat en hel del här och vi väntar regn även idag. Den extrema värmen och torkan tog ett abrupt slut och övergick i normal svensk sommar 😛

Bingo fick komma in och få sig ett rejält bad efter sommaren. Han var, väldigt, skitig. Flugorna har börjat bitas ordentligt nu så nu åkte hans insektstäcke på. Det är ingen idé att Bingo har det på sig tidigare på sommaren, för han får bara skav precis överallt efter att ha galopperat som en IDIOT fram och tillbaka i hagen så fort någon utav de andra hästarna kommit utom synhåll…

Hästarna har lite gräs att pilla med i sina hagar och tack vare åkern jag fick låna långt ut i skogen har jag inte behövt stödfodra Royal i år. Han är fortfarande i mycket fint hull. I tisdags började jag så smått om med inridningen av Royal. Det var dags att bli vuxen igen efter tre månaders vila på sommarbetet. Vilken kanonkille han är! Han tyckte det var skönt att få komma in i stallet igen och bli ompysslad. Givetvis hade han dagen till ära trampat av sig en framsko, men vad gör det? Hovslagaren ämnar dyka upp den 14 september. Så på med tränset igen och så longerade jag honom en liten stund på ridbanan. Igår gjorde vi om samma igen, fast nu med sadel. Royal är himla söt. Det är PRECIS omöjligt att äta någonting samtidigt som han har ett bett i munnen. Det går heller inte att dricka. Han trycker fram vatten så att vattenkoppen svämmar över, men får inte till det att kunna dricka. Inte ens ett mjukt päron går det att tugga på – det är omöjligt matte! Sadeln var inga problem heller, eller att spänna sadelgjorden. Jag hade tömkört Bingo innan honom så det låg kvar 4 stycken bommar på ridbanan. Jag tänkte att ja det ska väl börjas någon gång så jag och Royal övade helt enkelt på att skritta och trava över dem – det gick alldeles utmärkt och var inte ens speciellt svårt. Jag vill minnas att Bingo inte heller kunde äta när han hade bett i munnen i början. Allt trillade ur. Det är först på senare tid som han lärt sig att tugga samtidigt som han har bett i munnen. Innan kunde Bingo hålla en bit morot i munnen en hel ridtur och inte tugga i sig den förrän vi var hemma igen. 🙂

Manor Duke

v33 spenderade jag givetvis i Clifden. 5 fantastiska dagar med mycket connemaror, regn och fantastiskt sällskap. Jag längtar givetvis tillbaka så fort jag åker därifrån. Årets Supreme Champion blev en hingst vid namn Slackport Prince och reserv supreme champion ett sto fött i England – Lockinge Petunia. Hingstklassen var såklart roligast att fotografera. Deras hingstar är lite större än våra kan man säga. Sen får ju en del också grisfoder tätt inpå Clifden Show för att se extra stora ut. En herre som fastnade extra bra på bild var Manor Duke. Han var hingstklassen förra året, var tvåa i år efter Slackport Prince. Han visas av Joe Burke som jag lärt känna genom åren på Irland samt att han varit i Sverige både och dömt och haft utbildning.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.