Häst

Tandläkaren!

20111205-190042.jpg

Idag var veterinären Josefine ute och fixade tänderna på mina pojkar. Monarch hade, precis som jag trodde, en vargtand på höger sida. I 1,5h försökte vi få loss den men den ville sig inte. Så hon får komma tillbaka om 2 veckor igen och försöka få loss den.

Då över till Bingo. De bra nyheterna är att han inte hade några vargtänder och han är vaccinerad hästinfluensa och stelkramp, Monarch likaså. Däremot, så hade han de största hakarna veterinären hade sett. Han hade RAMPER längst fram i munnen. Han hade ärr i båda kinderna framifrån och bak och ett fult sår i vinkeln underkäke/överkäke. Veterinären slipade ner det som gick och han fick nån skyddskräm på sina första kindtänder som var så snedslitna.

Sen skulle jag ”bara” visa henne hans bakben. Alltså strålrötan på högerbak. Så jag tog en hovkrats och tog 1 kratstag. Bingo rycker till och det börjar rinna blod ur strålfåran.

F*n, f*n, f*n … Jag har lyckats häva strålrötan på 3 av 4 hovar men den sista är lite för långt gången helt enkelt. Vi skurade hoven med grönsåpa och sedan petade vi in jodopaxbomull och sedan CO-flexlinda och silvertejp. Han ska stå inne idag och imorgon och jag ska byta ut halmen mot spån ett tag. Hoven ska skuras med virkon varje dag och tjära varannan eller var tredje dag i 2 veckor framöver. Annars väntar ett besök på klinik med specialbeslag och så vidare..

Så tänk på att sköta era hästars hovar, mocka boxen varje dag och låt hästen gå ute varje dag. Annars sitter ni snart bredvid mig och Bingo i båten. Hans stråle har i övrigt fått tillbaka normal färg och konsistens på de 3 månaderna han varit hos mig!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.