Häst

Tårar.

Ibland behöver jag gråta för att lätta på trycket. Just nu har det samlats ganska mycket tråkiga saker på en hög och idag kom äntligen tårarna som rensade upp lite i tankarna. Som jag skrev igår, så är Bingos ena bakohov rätt så illa däran. Jag kan alltså se hinnan som är mellan sulan och den elastiska putan med blotta ögat. Det är en hinna som kapslar in putan och skyddar den. Sulan har alltså frätts sönder så långt in.

Idag när jag kom till stallet för att göra i ordning Bingos box så stod han kvar inne precis som jag bad om igår. Han var väldigt uttråkad och upprörd över att behöva stå där alldeles själv. Monarch ropade på honom utanför flera gånger. Jag gick in och tittade till paketet runt hoven, det hade ju såklart gått upp men jag lät det vara medan jag bytte box på honom och rensade ut hans egen box på all halm. Det tog en liten stund att skotta ut allt och sedan sopa rent i botten. Jag avskyr att ha halm och spån blandat, tycker det är omöjligt att mocka i det så jag vill inte ha någon halm alls kvar! Resultatet går kan ni beskåda här till vänster!

När jag hade mockat och ströat upp och gjort i ordning allt annat så tog jag ut Bingo på gången. Han blev som eld och lågor när jag flyttade hans vintertäcke och stod på bakbenen i boxen. Han ville inte stå där inne längre. Veterinären sa igår att han kunde i alla fall stå inne tills paketet lossnat. För när det väl lossnat så är det ingen mening egentligen. Så jag klippte upp det redan halvtrasiga paketet och sedan sprayade jag det fullt med virkon. Jag skurade de andra hovarna med grönsåpa och sedan sprayade jag dem också med virkon innan jag slängde ut Bingo i hagen. Det var en MYCKET lycklig Bingo som sprang fram och tillbaka och bockade och rullade sig. En lycklig häst helt enkelt.
Det som följer nu är att hans hovar, speciellt då höger bak, ska skuras med grönsåpa och sedan sprayas med virkon. Jag skulle försöka att låta det vara ”öppet” så att det fick torka. Det är såklart svårt när det är så mycket lera ute. Men veterinären sa att det bästa vore ändå om han gick ute och inte hade foten i ett paket.

Monarch blev väldigt, väldigt glad när Bingo äntligen kom ut till honom. De är som jag skrivit förut väldigt förtjusta i varandra och är inte helt till freds om den andra inte är där.
Om två veckor kommer veterinären tillbaka (19/12) för att dra ut Monarchs vargtand och för att titta på Bingos bakhov igen. Veterinären sa också att så länge han inte är halt så är det ju positivt. Jag ska inte kratsa i hoven utan spola rent den så att jag inte råkar få hål på den så att det kan krypa in bakterier.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.