Häst

Valorous Monarch – avelsvärdesklass EJ

Valorous Monarch 3 år

Nu är då den mest nervösa helgen i mitt liv förbi. Monarch skötte sig så otroligt bra jag är så oerhört stolt och glad över honom. Han var sitt vanliga glada, bussiga jag och gjorde alla momenten med bravur. För att bara vara 3 år och inte speciellt världsvan så betedde han sig som värsta proffset från det att vi kom tills dess att vi lastade av hemma i stallet igen.

Ett ENORMT tack till mitt otroliga team som fanns på plats och stöttade och hjälpte mig till 1000 hela helgen. Utan er hade detta inte varit möjligt.
♥♥ Hanna R, Cecilia, Jannica, Emelie, Matilda, Hanna K och Jonas. ♥♥

Ett stort tack till er som delat med er av era bilder på Monarch, ni är guld värda.

Fredag 12:47

Flätad i 3 flätor för att skapa en illusion av att svansen är tjock 😉

Jag och Hanna (som kom redan på torsdags kvällen) hämtade upp Matilda som kom med tåget från Stockholm mitt på fredagen. Hon hade med sig senskydden som Monarch skulle ha på visningen samt det finaste täcket jag äger, ett grått/rött/vitt täcke med min logga på. Viktigt att synas 😉 Vi åkte och hämtade upp Emelie innan vi åkte till stallet och gjorde i ordning foder och mockade och fixade med allting som skulle vara klart innan vi badade Monarch.
Det gick som en dans att bada Monarchen, han stod så nöjd, så nöjd i mitten av stallgången och var verkligen i centrum när vi, 4 personer, stod på alla håll och tvättade honom. Sedan fick han två stycken fleecetäcken på sig för stackaren stod och skakade i stallgången när vi hade tvättat honom, grundligt. Jag behövde inte fläta Monarchs man, den är vågig av sig självt. Däremot så flätade vi hans svans. Först en inbakad del överst sedan när svansroten är slut så delade jag flätan i 3 och så blev den som på bilden. Detta för att få svansen att bli j ä t t evågig så att det ser ut som om han har mycket svans.
Sedan packade vi in Monarch i släpet och styrde emot Vetlanda!

Fredag 17:05

Stallet i Vetlanda

Vi var framme i Vetlanda på 1h5min och Monarch stod som ett ljus i transporten precis som vanligt. Hanna skrittade runt med en lugn men nyfiken Monarch på parkeringen innan vi packade in honom i hans box. Det var väldigt skönt att komma så pass tidigt på fredagen innan alla hingstarna plötsligt började rasa in i stallet. Monarch stod väldigt lugnt och stilla i sin box och åt, sket och drack precis i vanlig ordning. Det är en väldig ordning på honom helt enkelt.
Framåt 20:00 så hade stallet nästan fyllts till fullo. Det var många olika individer som plötsligt stod i samma stall så ljudnivån var inte speciellt låg om vi säger så. Monarch stod dock för det mesta alldeles tyst med spetsade små ponnyöron, helt ovetande om vad som väntade honom dagen efter…

Lördag 07:40

Monarch ropar på ALLA skimlar i väntan på hårt underlag.

Eftersom jag inte var helt säker på hur hög Monarch var så hade Jette lyckats trycka in oss klockan 07:40 på morgonen, mitt bland alla New Forest klev Monarch världsvant in hos veterinären och stod blickstilla när mätmannen la mätstickan emot. Det visade sig vara väldigt nyttigt att ha övat med mätstickan hemma i ur och skur för han brydde sig inte det minsta när hon tog fram den chock-gula pinnen och la den emot honom. Mätmannen sa åt Monarch att ta ett djupt andetag, för han stod faktiskt och höll andan där ett tag. Väldigt söt. Mätt till 140cm med skor – således en c-ponny. Sedan var det bara att gå tillbaka till boxen och vänta in gångarter på hårt underlag som skulle börja…
09:20 kallades vi till att visa hingstarna på hårt underlag. De ropade in oss i tur och ordning och vi stod utanför och väntade. Monarch var stundtals mer vild än tam men han var aldrig ohanterbar. Han pratade väldigt mycket och ropade på precis varenda skimmel han såg. Någon utav dem kunde ju ha varit storebror Bingo.  Monarch spatserade glatt in i den smala stallgången och visade prov på både hur man står stilla och hur man gör för att inte stå stilla. Sedan skrittade han snällt bort och tillbaka och travade minst lika snällt.

Lördag 10:40

Monarch snubblar på hjälphindret men tar sig över 1m.

Löshoppningen var lite, lite försenad men inte alls nämnvärt. Jannica som var en pärla och ledde Monarch mellan momenten gick in med honom och släppte honom för löshoppning. Han var om något väldigt lycklig. Öronen spetsade framåt galopperade han glatt varv efter varv. Jag pratade med Loa och sa att han borde hoppa på 6,50 men att det KAN bli lite för trångt. Han log och sa ”Bra att du har koll, så får vi se om vi behöver länga!”. Det behövdes inte. Monarch gjorde ett så fruktansvärt bra löshoppningsprov. Varenda gång Loa sa varsågod och Hanna startade honom så kastade han sig glatt iväg mot hindrena. Vid ett av sprången på 1 meter så snubblade Monarch på hjälphindret och det gick ett sus genom

Välbalanserad, säker taxering och god spänst.

publiken. Men som den kung han är döpt till så redde han ut det med glans. Loa tittade på mig och skrattade ”Det gjorde han bra”. STOLT. När Loa höjde till 1,10cm trodde jag att jag skulle svimma. Jag tog det djupaste andetaget jag någonsin tagit och drev Monarch ann hindret som han så galant gled över. Vid det här laget hade han hoppat färdigt och jag var uppe på rosa moln. Kritiken var BARA positiv (så fort jag fått alla papper ska jag skriva upp kritiken).

Jag var väldigt nöjd och glad när jag ledde ut Monarch från ridhuset. Alla den löshoppning som vi har jobbat med sen i oktober 2011 gav verkligen utdelning.

Lördag 11:10
Veterinärbesiktningen var utan anmärkning och han blev mätt till 139,5cm utan skor.

Lördag 13:10

Cecilia peppar mig inför exteriörbedömningen.

Vid det här laget var jag så otroligt nervös. Cecilia mötte mig i stallet och frågade hur jag mådde, det enda jag fick fram var ”Jag ska bara gå och kräkas först.”. Jag var SÅ fruktansvärt nervös inför exteriörbedömningen. Även fast jag kände mig otroligt säker på att visa honom så såg jag framför mig hur han skulle stå som en bergsget, inte röra på sig och jag skulle snubbla på näsan i ridhusbotten. Utanför försökte fotograferna förgäves ta en bra bild på Monarch som verkligen VÄGRADE ställa sig ordentligt. Detta gjorde ju inte nervrositeten lättare för mig. Plötsligt öppnas portarna och nummer 3 ropas in i

Monarch går på ring.

ridhuset. Nu eller aldrig. Det enda jag tänkte när jag klev innan för porten var ”jag ska bara kräkas lite här i hörnet först..” Monarch gick rakt in, helt själv, helt tyst och ställde sig P E R F E K T framför domarna. Nu varade dock detta perfekta bara några minuter i taget, men han stod verkligen som ett ljus, med de små söta ponnyöronen rakt fram. Som vanligt. Han skrittade snällt bredvid mig och sedan travade vi fram och tillbaka och ett varv på fyrkantsspåret. Han blev lite sur när jag höll igen honom i hörnen annars var han verkligen hur duktig som helst.

 

Sötaste, finaste Monarch stod stilla i 2 sekunder i taget.

Lördag 17:45

Min fina lilla häst 🙂

Kritiken som vi gått och väntat på hela dagen var då äntligen här. Monarch skrittade som vanligt glatt ut ur sin box i cirklar ner till stora ridhuset. Sedan gick vi, varv efter varv, efter varv i ridhuset tills dess att vi som nummer 3 ropades upp för kritiken. Monarch föll tyvärr inte nämnden i smaken nämnvärt. Han fick 77787 = 36p exteriört. Han fick en 8 för galopp och 87 i löshoppningen. Jag var otroligt nöjd med hans poäng. Det enda jag funderade på var 7an på huvud, hals och bål, men det är en bedömningssport och det viktigaste är att jag var så otroligt nöjd över hur han uppförde sig hela helgen. Han var så otrolig. Jag fick många roliga kommentarer och jag hörde från läktaren under löshoppning hur några pratade om ”vilken otroligt vacker ponny” som faktiskt är min.

I mina ögon är du ALLTID BÄST Monarch ♥♥

© Helena Grühb

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.