Häst

I en säng

På Lofty Stuteri. LOFTY STUTERI! Föreställ mig här för 10 år sedan. W o w, Lofty var ju (nästan) lika stort som Brolöten (som i känt inte kvantitet 🙂 ). Och nu ligger jag här, proppmätt på både mat och connemara. Allt det jag trodde att Nina visste om de gamla hingstarna var sant. Bilder på hingstarna från förr, släktingar nära som avlägsna till mitt hjärtas skatt Grafit.

Det känns overkligt att kunna vara här där jag är idag, med den kunskapen jag har tryckt in i skallen. Såhär 20 år efter att jag föll för den där stora klumpiga valacken King Blue på ridskolan. En relativt trist ponny med ett blått och ett brunt öga. Med halv stamtavla (ve och fasa!). Kingen var e Blue Chief och morfar hette Claunai. Den senare importerades till Sverige från Irland men blev inte godkänd här. Detta brydde sig inte ägaren alltför mycket om utan han fick väl betäcka lite hemma. Detta resulterade i 4 avkommor, varav en utav dem, Honey Four, blev mamma till Kingen.

När jag gick på Berga NBG föll jag för Lofty Eimear. Åh va kär jag var i detta lilla sto (som sedermera är en connemarahäst). Pappa var Lofty Roderic, en brunskimmel hingst jämngammal med Graffe och samma typ av färg. Men den där egna hästen var mycket avlägsen 2003, trodde jag.

Jag har tryckt in mycket connemarahistoria i huvudet. Lagt otaliga hingstar, ston och avkommor på minnet med ett undandrag. Hagens. Jag kan i stora drag deras avelshingstar genom tiderna och deras stamston. Men, jag blev en Brolöten-unge så det föll av princip inte in att jag intresserade mig för Hagens hästarna. Att de skördat stora framgångar och fött upp många fina avelsston och hingstar det undgår inte ens mig 😉 men gottat mig i deras historia har jag inte!

Idag såg jag Coosheen Finbarr betäcka ett sto. Finn är pappa till Bingo Bell så det var lite i utbildningssyfte som jag iakttog med största intresse. Mycket har Bingo ärvt av sin pappa. Men inte matglädjen. Jag ÖNSKAR att Bingo kunde vara lika rund och fin som Finn i augusti. Nu är ju Finn såklart äldre och mer vis men.. Jag hoppas!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.