Häst

Vitaminer och mineraler …

Jag har alltid haft svårt att prova nya foder när det kommer till hästarna. Jag håller mig gärna till sådant som fungerar och tycker att mycket av dessa ”extra-tillskott” tillkommit för att återförsäljarna ska tjäna pengar snarare än att de ska fylla något syfte.

När Monia väntade Monarch gick jag på att köpa C-vitamin tillskott till henne med motiveringen att det skulle stimulera blodåterbildningen. Aaah, fungerar ju inte så kanske + att hästar har svårt att tillgodose sig C-vitamin om jag inte minns helt fel…

Jag har hållit mig stenhårt till b-vitamin. Min fd russtravare Dis var verkligen två olika ponnyer när hon inte fick b-vitamin. Detsamma gäller Monia som också verkar få någon lugnande effekt av b-vitamin. Hur som helst så kissar de (precis som vi) ut överskottet om du råkar överdosera.

När jag började med ponnytrav så var det jättepopulärt att ge hästarna vitlök. Det är i alla fall inget jag någonsin gett dem, där tänkte jag logiskt. Skulle en häst äta en vitlök om den hittade den? Nej 🙂 forskning visade då att vitlök dessutom bidrog till anemi (blodbrist) hos häst.

Bingo är väldigt stel (så även Monia) men han framförallt. Det tar en bra stund att värma upp honom och han knakar och knäpper i leder när det är kallt. Pernilla tipsade mig om Hyaluron-tillskott till Bingo då hon haft liknande besvär med en häst hon hade innan. Skeptiker som jag är tyckte jag att det var lite väl dyrt (495kr för 1000ml, ges 20 ml/dagen) för att bara prova. Men så hittade jag hyaluron på Gekås av en slump för 299kr, så jag slog till och köpte en flaska. Det skulle jag aldrig ha gjort. 🙂
Jag upplevde verkligen en skillnad på Bingo, framförallt för att han slutade knäppa när han skrittade fram. När hyaluronet varit slut i ungefär en vecka så började han knäppa igen och tog längre tid att värma upp!

Nu har jag varit så snål att jag inte köpt hyaluron på hemmaplan eftersom det var så billigt på Gekås den där gången. Får köpa upp ett litet lager nästa gång jag är där 🙂

Hyaluron 100 från Trikem

20140103-114702.jpg

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.